Olomouc rozprodává cenné nemovitosti

Olomouc - Olomouc se podle opozičních zastupitelů zcela nesystematicky a neekonomicky zbavuje rodinného stříbra. Rozprodává totiž nemovitosti v centru města. Naposledy koalice schválila prodej Ditrichštejnského paláce. Soukromý investor ho získal za osmdesát milionů korun. Podle vedení města tyto peníze umožní realizaci důležitých investic.

Ditrichštejnský palác stojí na rohu Horního náměstí a Opletalovy ulice. „Ta stavba rostla od středověku až do 19. století, kdy byla přistavěna novostavba v části nejblíže přiléhající k chrámu Svatého Mořice,“ upřesňuje tisková mluvčí Magistrátu statutárního města Olomouc Jana Doleželová. Památkově chráněnou budovu, ve které je šestnáct bytů, obchody, restaurace, galerie a sídlo hospodářské komory, teď od města získala společnost IES Moravia Real olomouckého podnikatele Ivana Kyselého.

Opozice ale prodej kritizuje. „Tento prodej je naprosto proti systému a proti koncepci hospodaření s majetkem města,“ myslí si opoziční zastupitel Miroslav Marek (KSČM). Podobný názor má ale také řada jeho kolegů.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Zástupci koalice ale tvrdí, že částka, kterou město za palác dostane, je více než třicetinásobkem ročního výnosu, který má z domu teď. Objekt navíc z centra nezmizí a nový majitel chce do jeho zvelebení investovat další miliony korun. „V případě, že bychom nesouhlasili s prodejem domu Opletalova 1, tak budeme muset výrazně redukovat rozpočet města v oblasti investic,“ tvrdí náměstek primátora Ivo Vlach (TOP 09).

„Těch osmdesát milionů použijeme velmi účelně při dalším rozvoji města Olomouce. Peníze pokryjí naše podíly na tak významných akcích, jako je třeba rekonstrukce výstaviště Flora nebo vybudování nové tramvajové trati na olomoucká sídliště,“ dodává primátor Martin Novotný (ODS). Radnice chce v budoucnu prodat i další budovy, například dům U Zlatého jelena. Jeho cenu znalci odhadli na devadesát milionů korun.