Ode dneška žádejte o dotace na nové kotle

Ostrava - O příspěvek na nové kotle mohou ode dneška žádat lidé z celého Česka. Ministerstvo životního prostředí na ně má k dispozici 80 milionů korun. Moravskoslezský kraj, v němž program vznikl, dostane 30 milionů. Ostatní regiony si pak rozdělí zbytek. Dotace na výměnu starého kotle na tuhá paliva za nízkoemisní typ bude od 15 do 60 tisíc korun.

O podporu na ekologičtější vytápění mohou v Moravskoslezském kraji lidé žádat už na základě čtvrté výzvy. Ministerstvo a kraj dají na tento účel dohromady 60 milionů korun. Ve třetí výzvě přitom musel být ukončen příjem žádostí kvůli velkému zájmu o celé dva měsíce dříve. „Dotační titul jsme rozšířili o další možnosti, typu kotlů, takže si myslím, že zájem bude i tentokrát hodně velký,“ míní náměstek hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík (ČSSD). 

Čtvrtá výzva znamenala rozšíření na celostátní úroveň. Ministerstvo ale oznámilo, že Moravskoslezský kraj bude mít přednost. Jedná se totiž o nezatíženější oblast. Třicet milionů korun rovněž nemusí být konečná částka, pokud by kraj dokázal sehnat víc. Vždy to ale musí být půl na půl. 

Komentář Daniela Havlíka (zdroj: ČT24)

Dotace jsou v rozmezí 15 až 60 tisíc korun. „Zůstali jsme u základního typu dotace na kotle, a to je kotel s automatickým podáváním. Je tam ale i rozšíření v emisní třídě 3. Lepší kotle budou dotovány 60 tisíci. Plynové kotle jsou tam nově – tam je to 15 nebo 20 tisíc podle typu hořáku,“ konstatoval Havlík.

Díky novým kotlům jsou emise redukovány zhruba na polovinu. „U emisní třídy 4 očekáváme pokles až o 80 procent,“ dodal Havlík. Administrativa by podle něj měla vyřízena zhruba do září. Lidé by tak na začátku topné sezony už mohli mít nové kotle.