Na Helfštýn se opět sjíždějí studenti

Helfštýn (Přerovsko) - Výhně na středověkém hradu Helfštýně na Přerovsku opět patří kovářům. Už podeváté tam začala výuka kurzů tohoto řemesla, zúčastní se jí také desítky kovářů z celé Evropy, například v červnu se zde budou učit vyrábět nářadí. Helfštýn se stal přirozeným kulturním centrem regionu se stálou expozicí, tradici každoročního mezinárodního mítinku uměleckých kovářů „Hefaiston“ založil profesor Alfréd Habermann.

Výčet letošních kurzů, které pro zájemce z celé Evropy už podeváté připravilo přerovské Muzeum Komenského, zahrnuje tepání v mědi, výrobu nářadí, damascenské kování, slévárenský kurz a tvorbu volné plastiky. Bohužel stejně jako v minulosti zájem o účast na nich je tak vysoký, že ne všichni zájemci mají možnost se sem dostat. „Právě dobíhá kurz tepání v mědi pod vedením dcery Alfréda Habermanna Kristýny,“ prohlásila kastelánka hradu Monika Slováčková. Kristýna Habermannová doplnila: „Vedu kurzy také různě po Evropě, před 4 lety jsem vyučovala v Americe. Musím však říct, že Helfštýn mám nejraději.“

Desítka studentů z celé země i Rakouska nyní do měděného plechu vytváří reliéf podle motivu, který si sami vybrali. Zvládnout to přitom musí za jediný týden. „Portrét je nejnáročnější, ornamenty jsou složité, ale výraz obličeje je něco jiného,“ uvedl kovář Vojtěch Jirásko a jeho kolega Jan Šerák dodal: „Pro začátečníka je těžké uvědomit si, kam ten materiál jde a jak s ním pracovat.“ V červnu se kováři budou na Helfštýně učit vyrábět nářadí a dá se předpokládat, že také tentokrát si většina návštěvníků hradu nenechá ujít možnost pozorovat je při práci.

Kovářské kurzy tady na Helfštýně se budou konat po celou návštěvní sezonu a vyvrcholí koncem srpna setkáním uměleckých kovářů „Hefaiston“.