Mitrofanov: Smysl ODS se vytratil, budoucnost je nejistá

Praha - „Valná většina lidí jde do politiky, aby získali funkci. Pokud to bude odsuzováno, členská základna se ještě víc zúží,“ řekl komentátor Práva Alexandr Mitrofanov. „Že to není morální, cítíme všichni. Ale pokud to bude trestné, otevře se široký prostor pro obviňování,“ dodal komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo. Proč se obliba ODS propadla na historické minimum, proč jsou čeští komunisté „užiteční idioti“, kteří 25 let proměňují své hlasy s pravicí i levicí, a co bude vlastně dál? Mitrofanov a Šídlo debatovali v Hyde Parku ČT24.

Vyhovovaly by prezidentovi předčasné volby?

Jindřich Šídlo: Myslím, že Miloš Zeman předčasné volby moc nechce, rád by měl nějaký čas na své hry - všichni víme, že je silný hráč. Třeba na to, aby udělal prostor pro svou stranu, která byla založena, aby mu pomohla na Hrad. Případně na to, aby se stalo něco uvnitř sociální demokracie.

Alexandr Mitrofanov: Podle mě by mu vyhovovala úřednická vláda. Miloš Zeman je velice vytrvalý člověk a politik, a mohl by udělat něco se SPOZ. U nás jsou úřednické vlády u veřejnosti populární. Je tu předpoklad, že i tato by mohla být populární. Zeman může vybrat do úřednické vlády lidi a populární ministři pak mávnutím kouzelného proutku řeknou, že jejich srdce bije pro SPOZ.

Vratislav Mynář a Miloš Zeman
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Dalibor Glück

Jaká bude budoucnost Petra Nečase?

Alexandr Mitrofanov: Myslím, že Petra Nečase už po volbách neuvidíme. Jestli se stáhne zcela do soukromého života nebo do profesního, to se možná ani nedozvíme.

Jindřich Šídlo: Jakou politickou budoucnost mohou mít premiéři, kteří odcházejí s ostudou? V Česku jsme se nenaučili řešit, co s bývalými premiéry. Navíc v tomto volebním období došlo ke změně ústavy, pokud by náhodou Petr Nečas nebyl vydán, tak může být stíhán po konci mandátu. Což bylo ostatně prohlasováno za jeho vlády.

Jaký je váš názor na trafiky? Jsou trestné?

Alexandr Mitrofanov: Praxe je taková, že podobné dohody byly běžné. Trestný čin to nebyl, z toho vycházel i Petr Nečas. Těžko říct, bude to muset určit soud. Tato mince má dvě strany. Valná většina lidí jde do politiky proto, aby získali funkci. Je tam nabídka i poptávka. Tam nejsou žádní andělé, kterým stát nutí špinavé posty ve státních a polostátních podnicích. Oni jsou po nich žízniví. Prorokuju, že pokud to bude odsuzováno, členská základna se ještě víc zúží.   

Jindřich Šídlo: To, že to není morální, cítíme všichni. Otázkou je, jestli to má řešit trestní zákon. Myslím, že ne. Otevírá se tím totiž široký prostor pro obviňování. Byť se mi to nelíbí, tak to trestný čin podle mě není. 

Může podpora ODS spadnout až pod 5 procent?

Jindřich Šídlo: Myslím, že ne. To, že má ODS své nejlepší časy za sebou a neví, co s tím dělat, je pravda. ODS je smířena s tím, že příští volby prohraje už jen proto, že je 8 let u moci. Ještě víc se děsí komunálních voleb, kde může přijít o poslední zbytky moci, které má v obcích. A v tu chvíli pro ni začíná velký problém. Návrat Klause by ji nezachránil. ODS musí projít personální čistkou.

Alexandr Mitrofanov: Personální čistka je velmi nebezpečná, protože pak tam nezůstane nikdo. Bude to strana s nulovým potenciálem a nulovým členstvím. Mám pocit, že smysl strany se vytratil. Pravicové otázky jí vzala TOP 09. ODS neví, co chce. Ale nemyslím si, že půjde pod 5 procent. Je to zavedená značka a část občanů k ní má určité citové zabarvení. 

Jindřich Šídlo: TOP 09 navíc není úplně usazená strana. Je tažena Miroslavem Kalouskem, který ale dělá chyby na veřejnosti, a kouzlem Karla Schwarzenberga. V okamžiku, kdy jeden vypadne, tak má velký personální problém.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Pravice straší lidi vládou KSČM a koalicí s ní. V čem je současná KSČM pro Česko nebezpečná? Jak se to projevuje?

Jindřich Šídlo: Silnou KSČM si musí přát jen česká pravice, protože každé volby funguje jako strašák: „Zabraňte komunistickému nebezpečí“. I po 25 letech od listopadu 89, což je doba delší než celá normalizace. Mě jako voliče pobuřuje, že si strany myslí, že na to budu stále slyšet. 

Pokud bude příští vláda ČSSD závislá na komunistech, nebo s nimi bude dokonce v koalici, tak v roce 2014 ve střední Evropě, ve členské zemi EU a NATO, to žádná tragédie nebude. Nevěřím tomu, že bychom se někam vraceli. Čeští komunisté jsou v současné chvíli líní, tlustí, ochočení medvědi - jejich slovníkem užiteční idioti - kteří již 25 let jen proměňují své hlasy buď s pravicí, nebo levicí. S pravicí spolupracují ochotně, pomáhali zvolit Václava Klause. U nás na Praze 7 vládne ODS s KSČM, tady to zřejmě nevadí. Ale chápu, že pro spoustu lidí je to velmi citlivé.

Alexandr Mitrofanov: Někteří komunističtí zástupci v krajích se neprojevovali tak, aby vyvrátili obavy, že je to strana starého střihu. Obecně si ale myslím, že převládne touha po nějaké moci, třeba ve stínu ČSSD nad ideologickými schématy. Možná ideologii uznává část voličstva či členstva, ale nezdá se mi, že by je uznávali vedoucí představitelé.

Kdyby ČSSD šla do koalice s KSČM, byla by to oběť?

Jindřich Šídlo: Jiří Dienstbier říká, že nás to bude stát několik demonstrací, jedny nebo dvoje prohrané volby a komunistická strana bude za pár let na 4 procentech.