Kontroly dětských táborů - na Olomoucku bez vážnějších pochybení

Olomouc - Hygienici v Olomouckém kraji vyrazili na kontroly dětských táborů. Žádné závažné pochybení zatím neobjevili. Provozovatelům udělili jen pokuty za drobné prohřešky. Zaměřují se především na kvalitu vody a skladování potravin.

Kontroloři zamířili ráno do dětského tábora v Heroltovicích nedaleko Města Libavá. „Mohou přijít kdykoliv, první den, poslední den, vždy musí být vše v pořádku,“ uvedla hospodářka tábora Vladimíra Koloušková. Hygienici kontrolují v současných parních letních dnech hlavně dobu spotřeby potravin, jejich vhodné skladování, zásobování tábora pitnou vodou a také dodržování pitného režimu. Podle zástupkyně vedoucího tábora Lenky Danielové mají děti k dispozici nepřetržitě dva kontejnery s teplým čajem a studenou šťávou, kterou si mohou kdykoliv natočit do bandasek. „Nebyly zjištěny žádné závady,“ potvrdila Marcela Maťáková z Krajské hygienické stanice.

Hygienici v Olomouckém kraji letos evidují celkem 126 táborů, kde se rekreuje na devět tisíc dětí. Zkontrolovat už stihli necelou polovinu. Podle Hany Kabátové z olomoucké hygienické stanice hygienici závady našli, ale jen drobné. Po upozornění byly odstraněny. Dobré výsledky kontrol hygienici přisuzují  prevenci. Před prázdninami totiž zdravotníci školí pořadatelé táborů, aby se nedostali do střetu s předpisy.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)