Konec procházkám v napajedelském parku. Majitelka zamkla jeho brány

Napajedla - Od začátku prázdnin se obyvatelé Napajedel nedostanou do zámeckého parku. Současná majitelka se rozhodla zahradu zpřístupnit jen výjimečně. Místní se bouří - do parku rádi mířili s dětmi a také si tudy zkracovali cestu do centra. Vedení města hrozí majitelce za uzamčení bran žalobou.

„Jedním z důvodů, proč jsme park uzavřeli a proč je přístupný jen v určitých dnech, je otázka bezpečnosti v parku. Je totálně zdevastovaný a přestárlý, proto může být nebezpečný,“ vysvětlovala majitelka zámku Eva Gajdošík.

Její rozhodnutí vyvolalo mezi místními vlnu nevole. „Nám důchodcům se těžko chodí, takže není moc příjemné, že to musíme obcházet,“ řekla jedna z obyvatelek Napajedel. „S dětmi jsme sem chodili na procházku, byl tady klid,“ dodala další žena.

Lidem jsou teď přístupné jen cesty ke sportovištím a ke Klubu kultury. Mezi nimi a největší částí parku jsou nově kovové zábrany. „Pozemek je soukromý, nikdo tam nemá co dělat, pokud se tedy vlastník s někým nedohodne, že ho tam pustí,“ uvedl právník majitelky zámku Jan Hladký.

Podle majitelky zámku Evy Gajdošík je přestárlý park nebezpečný
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Zavřená přitom není zámecká zahrada poprvé. Majitelka ji uzavřela hned krátce poté, co zámek v roce 2008 koupila od plastikářské firmy Fatra Napajedla. Tehdy se ale na nátlak občanů a po vyjednávání s městem brány parku opět otevřely. Lidé si tak přes park opět mohli zkrátit cestu do města, nebo s dětmi do školy. Radnice si kvůli konfliktům chtěla raději zámecký park pronajmout či koupit, to ale majitelka odmítla.