Olomouc - Milovníci dobrého jídla budou mít příští zhruba měsíc svátek. Od neděle do půlky února totiž trvá Grand restaurant festival, v rámci kterého budou moci ochutnat v 63 restauracích celé České republiky ty nejlepší kulinářské speciality.
Gurmáni budou mít svůj svátek - ve dvaceti městech a celý měsíc
Grand restaurant festival vznikl proto, aby se lidé seznámili s vysokou gastronomií. „Lidé se bojí chybovat v gastronomii. Tohle je možnost jak ochutnat za rozumné ceny, co restaurace v jednotlivých krajích nabízejí,“ říká organizátor festivalu Pavel Maurer. Festival má teprve tři roky a neustále roste. Nejprve šlo výhradně o pražskou záležitost. Loni si jeho program vychutnalo skoro 20 tisíc lidí. Letos se zapojilo 63 restaurací z 20 měst. Z toho 11 ze severní a střední Moravy. „Loni byl takový zájem, že nás navštívilo přes 800 hostů festivalu, většinou to byli hosté noví, kteří se potom v průběhu roku vraceli,“ pochvaluje si provozovatelka restaurace Jana Lerchová.
Každá restaurace si vytváří své originální menu. To by mohlo vypadat třeba takto. Na jídelníčku musí být vždy tradiční český pokrm, specialita šéfkuchaře a nejlepší jídlo od maminky. Restaurace mohou hosté na základě festivalové ochutnávky také hodnotit a to na internetové adrese www.grand-restaurant.cz.