Do roka má na Těšínsku stát první česko-polský plynovod

Český Těšín - Na Těšínsku začala stavba prvního česko-polského plynovodu. Na jeho vybudování se dohodla společnost RWE Transgas a polská státní firma Gas System. Třicetikilometrový plynovod mezi českými Třanovicemi a polským Skočovem přinese oběma zemím snížení závislosti na dodávkách plynu z Ruska, a tím i zvýšení bezpečnosti zásobování průmyslu i obyvatel. Těšínské Slezsko se tak stane důležitým energetickým uzlem. První česko-polský plynovod vyroste do roka.

Celý projekt výstavby prvního česko-polského plynovodu urychlil loňský spor mezi Ruskem a Ukrajinou a následné přerušení dodávek plynu do Evropy. Podle jednatele společnosti RWE Transgas Net Jana Nehody bude v první fázi dodáván plyn ve směru Česká republika – Polsko, ale protože se v Polsku zároveň staví velký zásobník plynu, může to v budoucnu být i naopak.

Firmy se budou podílet na nákladech společně. Projekt má podpořit také Evropská unie, která by měla hradit padesát procent nákladů na obou stranách. Tyto dotace ještě sice nebyly schváleny, podle Jana Nehody by ale ke schválení mohlo dojít ještě v lednu letošního roku. Třicetikilometrový plynovod bude pro Polsko po propojení s Německem druhým spojením s plynárenskou sítí unie. 

Na české straně bude plynovod začínat v Třanovicích, kde má společnost RWE Transgas podzemní zásobník plynu. Polská strana svůj dvacetikilometrový úsek už staví, u nás se brzy začne. Lidé se ale mají „na co těšit.“ Pro majitele pozemků to bude podle mluvčí města Český Těšín Doroty Havlíkové znamenat určité omezení jejich vlastnických práv a pro obyvatele této lokality zvýšení hluku v době výstavby. Podle dohody by měl být plynovod dokončen nejpozději na podzim příštího roku.