Dětský domov v Novém Jičíně čelí podezření z násilí

Ostrava - Dětský domov v Novém Jičíně čelí podezření, že tu bili či bijí děti. Říkají to některé z nich. Vedení to odmítá. I krajský úřad mluví o tom, že kontroly nic neukázaly. Věc ale šetří policie.

V deseti letech ho měl zástupce ředitelky Dětského domova zbít a prý nejen jeho. Další nejméně 4 děti měl pokousat pes. „Prostě má někdo problém, on s ním chvíli mluví a pak se přestane ovládat a začne do něj bouchat a kopat, jako do mě. A myslím si, že takových nás bylo víc,“ vzpomíná jeden z bývalých chovanců Dětského domova v Novém Jičíně. „Šestiletý chlapec byl pokousán psem pana zástupce ředitele domova,“ dokresluje situaci bývalá zaměstnankyně dětského domova Radka Slavíková-Lubová.   

Je to naprostý nesmysl, je to záležitost sporů dospělých lidí, dětí se to vůbec netýká, oponuje zástupce ředitelky. „Sami voláme a žádáme, aby se případ velmi důkladně vyšetřil a aby závěry prokázaly, zda se ty věci zakládají na pravdě,“ tvrdí zástupce ředitelky Michal Pokorný. „Nikdo z výchovných pracovníků nám to nenahlásil, ačkoliv jsme v rámci sledování dětských domovů prováděli monitoring. Tam se mohli všichni vyjádřit anonymní formou,“ říká Ivana Jírů ze školského odboru Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. 

Policie prověřuje hned několik trestních oznámení za týrání svěřené osoby, ublížení na zdraví a také pomluvu. „Policisté v současné době čekají na znalecký posudek, kdy psychiatr má zkoumat důvěryhodnost svědků,“ sdělila tisková mluvčí Policie ČR Nový Jičín Miroslava Šálková. „Určitě je to vážné podezření a je třeba ho důkladně prošetřit,“ zdůrazňuje bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová. 

Jestli v této kauze padne obvinění z trestného činu nebo ne, to je věcí policie a státního zastupitelství. Její výsledky není možné v této chvíli předvídat.