Kroměříž – Už více než 650 let se ve sklepích pod arcibiskupským zámkem v Kroměříži vyrábí mešní víno. Do města dnes přijel olomoucký arcibiskup, aby 12 druhům vín z moravských vinic požehnal. Víno bude sloužit především liturgickým účelům, ochutnat je ale mohou i návštěvníci zámeckých sklepů.
Arcibiskup požehnal mešnímu vínu
Letošní mešní víno vzniklo ze 150 tisíců kilogramů těch nejlepších hroznů. „K oltáři by mělo jít jen to nejlepší víno, protože se mu říká Krev Páně, a tím je to jasné,“ řekl jednatel Arcibiskupského zámeckého vína Josef Kadlčík. Na poptávku farností z celé země to bude bohatě stačit.
Ročník 2011 je navíc mimořádně povedený. Díky teplému podzimu jsou všechna mešní vína v kategorii přívlastkových. Čtyři moravské vinice vydaly skvosty, tím největším je Rulandské šedé z Hluku, jehož cukernost překročila hranici 27 stupňů. „Jsem z Hluku, žiju tam 68 let a nepamatuju, že by vykládali o takové cukernatosti,“ potvrdil výjimečnost ročníku Kadlčík.
Mešní víno je zvláštní v tom, že nesmí obsahovat chemii ani přidaný cukr. To kontrolují pověřenci biskupské konference. Kromě kroměřížských vinařů má mešní licenci už jen karmelitánský řád.
Jedinečnost dodává mešnímu vínu z Kroměříže také to, že víno dodnes dozrává v dubových sudech, nikoliv v nerezových tancích. „Podle datace cejchů z našeho archivu pocházejí z roku 1900,“ popsal stáří sudů technolog zámeckých sklepů Josef Ivičič.
- Sklepy pod Arcibiskupským zámkem v Kroměříži zdroj: ČT Brno
- Sklepy pod Arcibiskupským zámkem v Kroměříži zdroj: ČT Brno
Na Kroměřížsku se mešní víno vyrábí od roku 1345, kdy tuto výsadu sklepům udělil Karel IV. Sklepy pod Arcibiskupským zámkem jsou umístěné v hloubce 6,5 metru pod zemí. Jejich plocha je 1 030 metrů čtverečních a panuje v nich stálá teplota v rozmezí 9 až 11 stupňů. Stěny pokrývá ušlechtilá plíseň. Jeden z největších dřevěných sudů pojme 19 100 litrů vína, ten nejstarší zase pochází z roku 1805.