Zima se připomene sněžením, na horách hrozí závěje a jazyky

Praha - Do zítřka napadne v Čechách a na Českomoravské vrchovině 10 cm sněhu, na horách až 20 cm. Sněžení bude během noci postupovat od západu, na východ republiky dorazí až nad ránem. Nejvíce sněhu napadne od dnešního večera do úterního poledne, především ve vyšších polohách se budou z důvodu sílícího větru tvořit sněhové jazyky.

Během dnešního dne se sněhové přeháňky vyskytnou především na horách, a to jen ojediněle. V pozdním odpoledni a navečer však začne na východě republiky přibývat oblačnosti, posléze se v Čechách přidá sněžení, v nižších polohách déšť se sněhem. Pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský a Liberecký kraj platí od dnešních 19:00 výstraha před sněžením.

V kraji Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém a na Vysočině by lidé měli počítat se vznikem nové sněhové vrstvy až během úterní noci. Na Moravě by se sníh měl objevit až zítra nad ránem, na východě republiky se dají očekávat nižší teploty okolo šesti stupňů pod nulou.

V noci na úterý se v polohách nad 600 metrů nad mořem mohou v důsledku silného větru tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Během noci na středu bude jejich tvorba ustávat. V souvislosti s novou sněhovou nadílkou radí meteorologové řidičům, aby při jízdě sledovali dopravní zpravodajství a v horách nezapomínali na zimní výbavu.

Na horách panují ideální podmínky pro zimní sporty, je však třeba dbát zvýšené opatrnosti. V Krkonoších platí varování před 2. stupněm lavinového nebezpečí, v Jeseníkách Horská služba vyhlásila dokonce 3. stupeň, sněhové vrstvy jsou zde totiž nestabilní a ohroženi jsou především lyžaři pohybující se mimo vyznačené sjezdovky. Nový sníh by však měl být prachový, riziko by se proto nemělo příliš zvýšit.

Lyžování na Šumavě

O víkendu navštívily Šumavu tisíce lyžařů, v chodu je zde většina vleků. Na Špičáku aktuálně panují nejlepší podmínky celé sezóny, v provozu je celý areál. Brzy bude pro lyžaře připravena také sjezdovka v železnorudském Belvederu – půlkilometrová Engadin II. Po čtrnácti dnech se také otevřela část střediska v Kašperských horách.

Podobný charakter počasí by měl vydržet až do konce pracovního týdne – teploty okolo nuly, vítr, občasné sněžení a v nižších polohách déšť. Na horách bude mrznout. O víkendu se dá očekávat chladnější počasí i v nížinách.

V Česku dnes opět začne sněžit (zdroj: ČT24)