Olga Havlová - dáma dobré vůle

Praha - Chudé děvče z předměstí, skladnice a uvaděčka v divadle, aktivistka disentu a první dáma republiky - to byla Olga Havlová, manželka prvního českého prezidenta. Právě Olga byla důvěrnicí a nejbližším člověkem Václava Havla, s ní se radil i o tom, zda v roce 1989 usedne na Pražském hradě.

Olga Havlová, dívčím jménem Šplíchalová, se v polovině 50. let seznámila s Václavem Havlem, chlapcem o tři roky mladším, který pocházel ze zámožné rodiny. V osobě Václava Havla si posléze vzala za manžela nadějného literáta a dramatika, aby se poté stala ženou nejvýznamnějšího disidenta a nakonec chotí prezidenta republiky. Takový je nejstručnější životopis Olgy Havlové, která po tři desetiletí, v dobách zlých i dobrých, stála po boku svému muži.

Olga Havlová se narodila 11.července 1933 v Praze. Vyrůstala na pražském Žižkově a od svých patnácti let se starala nejen sama o sebe, ale také o pět dětí své starší sestry.

Se svým budoucím manželem se seznámila v roce 1956 a po osmileté známosti se v roce 1964 vzali. V roce 1982 podepsala Olga Havlová Chartu 77, později se stala členkou redakční rady časopisu „O divadle“ a spolupracovnicí Originálního videojournalu, čímž si vysloužila podobně jako Václav Havel neustálý dohled Státní bezpečnosti.

Po listopadu 1989 získala Olga nové postavení - po zvolení Václava Havla prezidentem se stala „první dámou“. Od února 1990 stála v čele humanitární organizace Výbor dobré vůle a snažila se pomáhat těm nejvíce potřebným.

27. ledna 1996 podlehla rakovině ve věku nedožitých 63 let.