Osoba zavražděného podnikatele Mrázka je stále zahalena tajemstvím

Praha - Osoba zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka znovu přitahuje pozornost médií. Podle posledních informací, které vyplývají z policejních odposlechů, se ukazuje, že Mrázek využíval jako svého tajného informátora někdejšího ředitele bezpečnostního odboru Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Martina Hejla. Odposlechy přinesly i informace o vztazích Mrázka s bývalým šéfporadcem sociálnědemokratického premiéra Miloše Zemana Miroslavem Šloufem. Ten tuto skutečnost potvrdil v rozhovoru pro MfD.

Mrázek se údajně znal také s exministrem financí Ivem Svobodou a jeho poradkyní Barborou Snopkovou. Měl se snažit oběma pomoci v době, kdy jim hrozilo zatčení za vytunelování mělnické Liberty.

Jméno Františka Mrázka se objevuje při vyšetřování úniku dat z Bezpečnostní informační služby (BIS). V úvahu připadá i verze, že materiály uniklé z BIS mohly skončit právě u Mrázka. Při domovní prohlídce po jeho vraždě policisté na materiály uniklé z BIS nenarazili. Policisté se však domnívají, že nejcennější informace převzal od Mrázka podnikatel Tomáš Pitr.

V souvislosti s Mrázkovou vraždou se v médiích objevily spekulace o tom, že Mrázek sbíral kompromitující materiály na některé české politiky. S tím souvisí i skutečnosti vyplývající z tzv. Kubiceho zprávy z loňského května, podle nichž se někteří politici z ČSSD snažili zmařit vyšetřování určitých případů, mimo jiné i z vraždy Mrázka. Sociální demokracie toto tvrzení odmítla.

Součástí informací, které letos v květnu unikly z několika spisů protikorupční služby, byly i údaje o Mrázkově případu. Protikorupční služba zmíněné spisy loni předala Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Právě z týmu Pokr, který vyšetřoval Mrázkovu smrt a disponoval údaji z protikorupční služby, letos odešel elitní detektiv Luděk Žákovec, jenž nyní pracuje pro Tomáše Pitra. Právě Pitr je podle jedné z pracovních verzí kriminalistů uveden na seznamu osob, jež mohly mít na Mrázkově smrti zájem. Důkazy vedoucí k vrahovi se ale dodnes neobjevily. S Mrázkem souvisel i únik z loňského roku, kdy do podsvětí kdosi vynesl část policejního spisu se záznamy o tom, že s Mrázkovým spolupracovníkem byl v úzkém kontaktu poslanec ODS a exministr financí Vlastimil Tlustý. Kauzu vyšetřovala inspekce, ale bez výsledku.

František Mrázek patřil k podnikatelům ovládajícím firmy kolem společnosti Setuza. Svým majetkem se mohl údajně počítat mezi nejbohatší muže českého průmyslu. Spolu s podnikateli Tomášem Pitrem a Miroslavem Provodem Mrázek v 90. letech kupoval desítky firem, z nichž údajně vyváděli veškerý majetek do nastrčených společností a vzniklých dluhů se zbavili tím, že je převedli na takzvané bílé koně. Mrázek si svými aktivitami vysloužil pověst kontroverzního podnikatele. Policie jej podezírala z řady trestných činů, včetně objednání vraždy, nikdy však nebyl z ničeho usvědčen.

Mrázek byl zastřelen 25. ledna 2006 večer, když odcházel ze sídla svých firem v Durychově ulici v Praze 4. Střelec jej usmrtil na firemním parkovišti. Pitva prokázala, že Mrázek byl zasažen jednou střelou do hrudníku. Z vyšetřování vyplynulo, že vrah střílel ukrytý v tújích na vzdálenost deset až 15 metrů. Na Mrázka již byl v minulosti jednou atentát spáchán. V roce 2002 jej kdosi lehce postřelil u Českého Brodu, když jel na obchodní schůzku do Říčan. Kulka tehdy Mrázka pouze škrábla na hlavě. Jednou z vyšetřovacích verzí tehdy bylo, že Mrázek byl zabit, protože znal kompromitují skutečnosti o některých politicích.

Policie Mrázka odposlouchávala kvůli podezření, že byl spojen s pokusem zavraždit mecenáše ČSSD Ivana Lhotského. Případ policie loni v prosinci odložila. V minulosti se odehrála řada útoků na osoby, které byly s Mrázkem v kontaktu. Policejní tým „Pokr“, který Mrázkovu vraždu objasňoval, v této souvislosti vyšetřoval 35 vražd a podezřelých úmrtí.

V roce 2003 byl například zastřelen podnikatel Petr Šebesta, jehož jméno se objevovalo právě v souvislosti s Mrázkem. Dva dny po Mrázkově vraždě bylo v autě v Liberci nalezeno tělo podnikatele a bývalého důstojníka BIS Jaroslava Pospíšila, který byl údajně Mrázkovým důvěrným přítelem. V březnu byl zavražděn spolumajitel bezpečnostní agentury Lenia Jiří Kubín, který také patřil do okruhu lidí kolem Mrázka. V květnu 2005 se neznámý útočník pokusil zastřelit šéfa prvoligového fotbalového klubu z Příbrami Jaroslava Starku. I on měl vazbu na skupinu podnikatelů okolo Františka Mrázka. Několika neúspěšným pokusům o atentát čelil rovněž podnikatel Miroslav Provod, který společně s Karlem Gottem a Františkem Mrázkem založil nadaci Interpo. Smrti jen o vlásek unikl podnikatel Ivan Lhotský, kterého v březnu 1999 neznámý pachatel vážně postřelil.

Vydáno pod