Ve věku 92 let zemřela Hermína Týrlová

Praha - Ve Zlíně, kde prožila většinu svého života, skonala 3. května 1993 v úctyhodném věku 92 let světoznámá režisérka a scenáristka animovaných filmů Hermína Týrlová. Celou svou tvorbu věnovala dětem. Natočila pro ně na 90 filmů a nikdy je nepodceňovala. "Jsou stále více samostatnější a rychleji myslí. Jejich pozornost upoutám, když je něčím překvapím," tvrdila slavná tvůrkyně, která patří spolu s režiséry Karlem Zemanem a Jiřím Trnkou k zakladatelům českého animovaného filmu.

A také kvůli tomu ve svých snímcích vyzkoušela celou škálu materiálů - od dřeva přes plast, vlnu, kámen, modurit, textilie až po vizovické pečivo, které animovala. Postavičky z nich si zahrály například ve filmech Ferda Mravenec, Vzpoura hraček, Ukolébavka, Zlatovláska, Pasáček vepřů, Uzel na kapesníku, Vlněná pohádka, Hvězda betlémská, Sněhulák nebo v sérii Kočičích pohádek.

Hermína Týrlová za svou tvorbu získala mnoho mezinárodních cen a uznání. V roce 1947 například obdržela první cenu za nejlepší film pro děti na mezinárodním festivalu v Bruselu, v roce 1966 hlavní cenu Lva svatého Marka v Benátkách nebo o čtyři roky později Zlatou mušli ve španělském San Sebastianu.