Pavarottiho magický tenor přeměňoval operní árie v populární hity

Modena (Itálie) - Ve svém domě v rodné Modeně skonal 6. září 2007 famózní italský tenorista Luciano Pavarotti. V jednasedmdesáti letech podlehl rakovině slinivky. Jeho světová popularita nepramenila pouze z jeho výjimečného hlasu, který mu vysloužil přezdívku „král vysokého cé“. Měl také velkou zásluhu na tom, že se svět klasické hudby otevřel a přiblížil širokému publiku. Dokázal to nejen svými vystoupeními ve sportovních halách, ale také přímým účinkováním s celebritami z řad populární a rockové hudby.

Tato jeho otevřenost však vyvolala kritiku konzervativních posluchačů vážné hudby, kteří odsoudili jako příliš komerční i projekt „tří tenorů“, v jehož rámci Pavarotti zpíval společně se svými slavnými kolegy Plácidem Domingem a Josém Carerrasem. V Praze vystoupil dvakrát - v prosinci 1996 a v dubnu 2005 - a pokaždé zaznamenal obrovský úspěch. Ještě v dubnu 2005 zazářil během rozlučkového turné v Praze, kde vyprodal ve vysočanské aréně 10 tisíc míst k sezení.

Přiblížit exkluzivní svět klasické hudby širokému publiku dokázal „operní Elvis“ nejen svými vystoupeními ve sportovních halách, ale také přímým účinkováním s velikány současné rockové hudby a popmusic, mimo jiné v rámci svých charitativních koncertů Pavarotti a přátelé, které pravidelně pořádal v rodné Modeně. S poukazem na to, že hudba je jen jedna, se odmítl vyvyšovat nad moderní styly a žánry.

Pavarotti, který byl od konce 60. let srovnáván se slavnými tenory minulosti Enrikem Carusem či Mariem Lanzou, v mládí naslouchal zpěvu Beniamina Gigliho a k jeho idolům patřil Giuseppe Di Stefano. Právě jako náhradník za Di Stefana ve své oblíbené Bohémě se v roce 1963 poprvé výrazněji prosadil mimo Itálii - v londýnské Covent Garden ocenili diváci salvu jeho vybroušených vysokých C frenetickým potleskem.

O rok později podepsal smlouvu s firmou Decca a absolvoval úspěšné turné po Austrálii se světoznámou sopranistkou Joan Sutherlandovou. V roce 1965 debutoval v milánské La Scale. Rok 1968 měl být triumfálním vstupem na scénu Metropolitní opery, kvůli onemocnění jej ale museli uprostřed představení vystřídat. Na pozvání do „Met“ čekal celých pět let, reputaci si ale napravil dokonale: za roli Tonia v Donizettiho opeře Marie, dcera pluku ho newyorská kritika prohlásila „králem vysokého C“.

Svůj věhlas šířil i četnými koncertními turné. V roce 1975 cestoval například po Japonsku, o jedenáct let později triumfoval v Číně a v roce 1990 v bývalém SSSR. Nezapomenutelným zůstal i jeho přednes Schubertovy písně Ave Maria na podzim 1979 v Chicagu na mši, kterou osobně celebroval papež Jan Pavel II.

S přibývajícím věkem, velkou nadváhou a cukrovkou se ani „božskému Lucianovi“ nevyhnuly hlasové výpadky či odvolání vystoupení na poslední chvíli. Byl také stíhán pro daňové úniky. V listopadu 1992 byl například v La Scale vypískán při premiéře Verdiho Dona Carlose, na přelomu let 1997 a 1998 musel kvůli zdravotním problémům třikrát neplánovaně opustit jeviště. V červenci 2007 mu lékaři odstranili nádor na slinivce. Této nemoci nakonec podlehl. Luciano Pavarotti se narodil 12. října 1935 v italské Modeně.