Disident Ťiang: Číňané si přejí demokracii

Praha - V březnu v roce 1989 demonstrovali Číňané na náměstí Nebeského klidu plni iluzí a představ, že Čína bude následovat jiné země východního bloku v přechodu od komunistické diktatury k demokracii západního stylu. Komunistická vláda ale demonstranty brutálním způsobem pomocí tanků potlačila. Čínský disident a aktivista za demokracii Šao Ťiang byl osobně na protestu přítomen. Nyní zdůrazňuje, jak je důležité tyto události připomínat mladé čínské generaci, která manifestace nezažila.

„V roce 1989 zahájila naše generace studentů mírovou rezistenci proti vládě, aby bojovala za svobodu vyjadřování a sdružování, vláda ovšem tyto mírové protesty brutálně potlačila tím, že na nás poslala tanky a kulomety,“ vzpomíná Ťiang, který byl hostem Studia 6. „Tenkrát mnoho mladých studentů nevědělo, co se dělo v historii komunistické strany. Nevěděli, že již dříve komunisté použili brutální násilí proti lidem a domnívali se, že se vláda neodváží takto veřejně použít násilí. V tom jsme se naprosto mýlili, použili sílu proti vlastnímu národu, proti vlastním lidem,“ dodal disident.

Mnoho lidí se na demonstracích stavělo do cesty tankům a dodnes nikdo neví, co se s těmito lidmi stalo, protože mnoho lidí se prostě ztratilo. Podle Ťianga byli možná posléze mučeni ve vězení nebo byli zabiti už před devatenácti lety.

Mnohé země v oblasti Dálného východu jako například Jižní Korea nebo Taiwan zažily období, kdy jim vládly autoritativní režimy, které se ale časem evoluční cestou vyvinuly k demokracii. Dnešní režim v Číně už není úplně totalitární, i když je autoritářský. „Lidé v kontinentální Číně nyní mají prospěch z hospodářského rozvoje, ale zároveň strádají, protože nemají zajištěnu svobodu ve svém životě. Číňané si velice přejí, aby došlo ke změně, kterou může zajistit demokracie,“ upozornil Ťiang, který od roku 1997 pobývá v exilu.

V současném světě a nejenom v Číně má mnoho lidí tendenci vnímat demokracii a lidská práva jako cosi západního, co je importováno násilím do místních kultur. „Demokracie a lidská práva jsou všeobecnou koncepcí, která patří všem a Číňané nejsou v tomto směru nic zvláštního. Číňané chtějí demokracii, svobodné volby. Ale jestliže vláda tvrdí, že taková demokracie se pro Čínu nehodí, pak jde jenom o propagandu,“ uzavřel Ťiang.

Vydáno pod