Zemřel Oscar Wilde

Londýn/Paříž - V necelých padesáti letech zemřel v Paříži anglický dramatik, prozaik, básník a esejista irského původu Oscar Wilde. Jeho román Obraz Doriana Graye je považován za jeden z pilířů moderní literatury. Dílo, které v sobě obsahuje hororové prvky, prvky homosexuality, faustovské téma a je ovlivněno dekadencí, bylo po svém vydání mnohými odsuzováno. Podobně jako Oscar Wilde za svého života.

Wilde se narodil v Dublinu 16. října 1854 přednímu očnímu a ušnímu chirurgovi a úspěšné spisovatelce. Vystudoval klasickou filologii v Dublinu a na Oxfordu. Tam se také seznámil s dekadentními názory, které na něho měly velký vliv. Způsobem svého života mnohdy vědomě šokoval prudérní společnost viktoriánské Anglie.

Od roku 1891 se datuje jeho intimní přátelství s lordem Alfredem „Bosie“ Douglasem. V této době byl Wilde ženatý s Constance Lloydovou, která ho finančně zabezpečila, a byl otcem dvou synů. Čtyři roky po svém seznámení s Alfredem byl obžalován z homosexuality, která byla v té době v Anglii ilegální. Byl odsouzen na dva roky těžkých nucených prací. Jeho žena ho opustila a sobě i svým synům změnila příjmení.

Přejmenovat se nechal i Oscar Wilde. S novým jménem - Sebastian Melmoth - se po návratu z vězení potulovat po Evropě. Zemřel 30. listopadu 1900, v bídě a s podlomeným zdravím v pařížském hotelu. Výdaje na pohřeb zaplatil lord Alfred.