Kauza Madoff: Investiční podvod století

New York - V devadesátých letech se kvůli pyramidovým fondům zhroutil v Albánii státní systém. Nyní zažívají Spojené státy aféru, vedle které vypadají tehdejší miliardové ztráty pouze jako drobné. Jeden z nejuznávanějších amerických investorů Bernard Madoff připravil o úspory celebrity, obyčejné americké rodiny i charitativní organizace. A Wall Street se musí vyrovnat s největším investičním podvodem historie.

Léta chodili klienti za Bernardem Madoffem s optimismem a oslovovali ho dokonce ležérně Bernie. Byl jistotou, solidním makléřem, který vyznával starý, osobní přístup ve stále anonymnějším světě financí. Pro kolegy z branže znamenal legendu a vzorový příklad.

„V dnešním prostředí plném dohledu je téměř nemožné porušovat pravidla. Když čtete v novinách, že někdo porušuje pravidla, myslíte si, že to tak dělají všichni. Ve skutečnosti není možné, aby to procházelo, alespoň ne delší dobu,“ říkal k finančním podvodům sám Madoff. Jenže on sám podváděl takovým způsobem, že si to ostatní sotva dokázali představit. Jeden ze symbolů finančního světa se přiznal k největšímu podvodu v dějinách.

Dovedete si představit, že Beatles všechny své písně opsali od někoho jiného, a dovedete si představit šok, který by ta zpráva způsobila? Investiční svět nyní zažívá stejnou, ne-li větší ránu, říká k tomu investor Jan Vaňous.

Padesát albánských pyramid

V roce 1996 se zhroutila Albánie, padla vláda a zemi ovládl chaos. Na počátku byl krach fondů, do kterých vložily peníze miliony obyčejných lidí. Systému takových fondů se říká pyramida nebo letadlo a spočívá v tom, že zisky prvních investorů se vyplácejí z peněz těch, kdo se přidají později. Albánci v polovině devadesátých let ztratili přibližně miliardu dolarů. V pyramidě Bernarda Madoffa zmizelo 50 miliard dolarů, tedy zhruba roční rozpočet České republiky.

Plavčík Madoff s pěti tisíci dolarů

Bernard Madoff přišel na Wall Street s pěti tisíci dolarů, které si vydělal jako plavčík. Brzy ale začal přepisovat dějiny finančních transakcí. V době, kdy všichni obchodovali po telefonu, se v jeho firmě pracovalo na počítačích a později otevřel akciové trhy obchodům po síti. Brzy získal pověst vizionáře, kterou si udržel téměř půl století.

Madoff býval šéfem Nasdaq Stock Market, jednoho z hlavních trhů cenných papírů v USA. Známý je ale spíše jako zakladatel respektované společnosti Bernard L. Madoff Investment Securities, která vznikla v roce 1960. Madoff si přitom své klienty mohl vybírat a ptát se v jeho firmě po portfoliu neměl nikdo zapotřebí.

Mezi podvedené patří Spielberg nebo Wiesel

Do jeho fondů vložili své peníze velké evropské banky, realitní magnáti, majitelé velkých sportovních klubů i charitativní nadace spojené s takovými jmény jako režisér Steven Spielberg nebo držitel Nobelovy ceny míru Elie Wiesel. Celoživotní úspory do jeho společností vložily tisíce obyčejných lidí, často i jeho přátelé.

„Nežil nijak výstředním životem, neměl obrovské jachty. Byla to kombinace různých faktorů: jak vypadal, jak se choval, co měl za sebou, že se angažoval v charitě,“ vysvětluje původ Madoffovy fenomenální důvěryhodnosti editor časopisu Forbes Bob Lenzner.

Podezřelý úspěch

Z mrakodrapu, kterému se říká Rtěnka, spravoval Madoff desítky miliard dolarů. Přitom mu pomáhalo sotva dvacet lidí, zatímco jinde mají podobnou práci na starosti stovky lidí. K důvěrným záznamům měl ovšem přístup pouze on sám. A po sedmnáct let vynášel jeho fond procento měsíčně bez ohledu na problémy trhů. Jeho výsledky ztělesňovaly sen každého investora. Pro mnohé ale úspěšnost 95 procent znamenala varovné znamení, že by se mohlo jednat o podvod. Jenže trvalo roky, než bublina splaskla.

Na policii zavolali jeho synové

Když investoři začali žádat své vklady zpět, neměl Madoff dost peněz, aby mohl zaplatit. Zbylých 300 milionů se rozhodl rychle vyplatit na prémiích svým nejbližším. Jeho synům bylo ale podezřelé, že to chce udělat o dva měsíce dřív než obvykle. Když se jim Madoff přiznal, zavolali na svého otce policii.

Vánoce stráví Bernard Madoff doma. Zaplatil desetimilionovou kauci a dostal speciální náramek, který monitoruje jeho pohyb, takže nemůže opustit New York. „Nedovedu si představit někoho, kdo večer klidně usne s vědomím, že obral tisíce lidí o celoživotní úspory, že je nechal v úplné nejistotě a že obral tolik charitativních organizací,“ řekl investor Mort Zuckerman.

Zbyly dluhy a otázky

Po finančníku Madoffovi zbyl ohromný objem dluhů a neméně problémů. Vláda nyní řeší, jak zlepšit dohled, aby se nic podobného nemohlo opakovat. Přední poradci a obří banky se snaží zajistit před podobnými podvody. Charitativní organizace se pokoušejí udržet projekty, které pomáhají potřebným. Tisíce obyčejných Američanů hledají, jak žít bez peněz, které šetřily po celý život. A vyšetřovatelé zkoušejí rozplést Madoffovy motivy a především najít oněch ztracených 50 miliard dolarů.