ČST začala vysílat seriál Křeček v noční košili

Praha - Šestidílný československý sci-fi televizní seriál Křeček v noční košili režiséra Václava Vorlíčka a scénáristy Miloše Macourka, který se začal vysílat 24. prosince 1988, baví dodnes malé i velké. Líčí neuvěřitelná dobrodružství malého Káji Berky, jehož pradědeček je vynálezce a génius, jeho vynálezy si však přivlastňuje inženýr Křeček. S pradědečkem se Kája Berka setkává právě díky kouzelné noční košili. Setkání roztočí řadu bláznivých situací a příhod, kde se cestuje do pravěku a díky plánku na zmenšování lidí a věcí dokonce i do lidského mozku. Kluci se dostanou do hlavy inženýra Křečka a ovládají ho pomocí kladívek.

A o čem vypráví seriál Křeček v noční košili? Jeho malý hrdina Kája Berka si na návštěvu k dědečkovi a babičce do Ružbachu zapomněl vzít s sebou pyžamo. Prababička mu ochotně půjčila noční košili po pradědečkovi, o němž se v rodině tradovalo, že byl směšný snílek a vynálezce nesmyslných předmětů. Jedině prababička pokládala svého zesnulého manžela, profesora na místním gymnáziu, za zneuznaného génia. A Kája poté, co prosnil noc v pradědečkově noční košili, dal babičce plně za pravdu.

Nejenom že zažil v pradědečkově vyučovací hodině výlet do pravěku, ale dozvěděl se tady důležitou informaci. Jeho starší bratr Radim, konstruktér velké automobilky, se už dávno trápí se svým vynálezem převratného významu. Pradědeček prozradí Kájovi, že na podobném vynálezu auta, které bude jezdit zadarmo a bez škodlivých zplodin, sám kdysi pracoval a důležitou dokumentaci zakopal na zahradě.

Scénář seriálu s hudbou Emila Viklického byl promítán v mnoha zemích světa. Scénárista Macourek v něm doslova hýřil originálními nápady, fantazií a poetikou.