Miroslav Somora - vrah z filmu Smrt stopařek byl nakonec popraven

Bratislava - Právě 9. února 1979 byl v časných ranních hodinách v bratislavské věznici popraven Miroslav Somora. Bylo mu 34 let a k absolutnímu trestu byl odsouzen za vraždu dvou dvacetiletých stopařek, kterou spáchal v srpnu 1976. V té době měl za sebou již bohatou kriminální minulost - několik trestů za loupežná přepadení, krádeže a znásilnění. V době činu se živil jako řidič nákladního automobilu, byl jedenáct let ženatý a měl dvě děti. Veřejnost byla po nálezu mrtvol pobouřena a sama událost se stala námětem k celovečernímu filmu s názvem Smrt stopařek.

Den před spácháním dvojnásobné vraždy Somora znásilnil v blízkosti slovenského města Bernáloko stopařku. V noci 8. srpna 1976 pak zaparkoval svůj vůz před nádražím v Trenčíně. Tam ho kolem druhé hodiny po půlnoci požádaly dvě dívky, aby je svezl do Strečna. Měly namířeno do Tater, kde chtěly strávit dovolenou. Když za Trenčianskou Teplou usnuly, Somora vytáhl zpod sedadla masivní utahovací klíč na kola a začal s ním dívky mlátit. Poté, co po úderech do hlavy upadly do bezvědomí, vzal nůž a obě ubodal. Jednu z nich pak ještě znásilnil. Jejich mrtvá těla potom odvezl na skládku odpadu u Valašských Klobouk, kde je zahrabal. Zadržen byl už o dva dny později a k oběma vraždám se v plném rozsahu doznal.

Vraždy Somora v plném rozsahu doznal a při výslechu do protokolu doslova uvedl: „Ani moc nekřičely. Brzy zůstaly bezvládně ležet. Jedna na sedadle, druhá pod ním. Potom jsem vzal nůž, dlouhý asi 30 cm a začal obě ležící dívky bodat. Kam a kolikrát jsem bodl, si už nepamatuji.“

V roce 1979 natočil podle této hrůzné události režisér Jindřich Polák celovečerní snímek Smrt stopařek. Psychopatického vraha trpícího nezvladatelnou agresivitou vůči ženám v něm ztvárnil „neokoukaný“ polský herec Marek Perepeczko a stopařky si zahrály Dagmar Patrasová a Jana Nagyová.

  • Film Smrt stopařek zdroj: www.dvdedice.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/671/67007.jpg
  • Nákladní auto Miroslava Somory zdroj: www.vpsmvbrno.cz/muzeumzla/somora http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/670/67000.jpg