Veřejnost se dozvěděla o hrůznému incestu Josefa Fritzla

Vídeň - Josefa Fritzla zadrželi policisté v dolnorakouském Amstettenu 26. dubna 2008. Tím začalo vyšetřování zřejmě nejhoršího případu incestu v dějinách rakouského soudnictví. Fritzl, jenž téměř čtvrt století věznil a zneužíval svoji dceru a zavinil smrt jednoho ze sedmi dětí, které s ní zplodil, byl v březnu 2009 odsouzen k doživotnímu vězení. Stěží uvěřitelný příběh se začal odvíjet koncem srpna 1984. Svou tehdy osmnáctiletou dceru Fritzl omámil a spoutanou zamkl v tajné místnosti ve sklepě svého domu, kde ji začal pravidelně pohlavně zneužívat.

Podle odhadu z vyšetřovacího protokolu ji až do odhalení případu znásilnil přibližně 3000krát. Aby získal vysvětlení pro dceřino záhadné zmizení, přinutil ji Fritzl napsat dopis, v němž oznámila svůj odchod z domova. Policie tak došla k závěru, že nejspíše utekla k náboženské sektě.

Postup s podvrženými vzkazy použil Fritzl úspěšně i při pozdější legalizaci tří ze sedmi dětí, které mu jeho dcera ve sklepě porodila. Děti byly podle jeho tvrzení zanechány svou matkou před dveřmi domu spolu s písemnou prosbou, aby se o ně prarodiče postarali. Jednoduchý trik zafungoval nejenom na zřejmě nic netušící manželku, ale i na úřady, které údajně odložené děti svěřily manželům Fritzlovým do péče.

Další čtyři potomci takové štěstí neměli. Tři z nich museli žít spolu se svou matkou v podzemí a společně čelit Fritzlovým výhrůžkám, že jim pustí plyn, pokud se proti němu pokusí vzbouřit či uprchnout. Čtvrté ze sklepních dětí umřelo krátce po porodu a Fritzl jeho tělíčko spálil v kotli. Původně jednoduché podzemní vězení, jehož základy podle vyšetřovatelů vznikly už během rekonstrukce domu v letech 1978 až 1983, Fritzl postupně rozšiřoval. Spolu s tím zlepšoval i jeho zabezpečení před náhodnými návštěvníky.

K odhalení hrůzného příběhu došlo až po téměř 24 letech. Nejstarší z vězněných dětí upadlo 19. dubna 2008 do bezvědomí, načež Fritzl svolil k jeho hospitalizaci. Kvůli stanovení diagnózy těžce nemocné dívky vyzvali lékaři prostřednictvím médií její nezvěstnou matku, aby se přihlásila úřadům. Když Fritzlova dcera výzvu viděla v televizi, začala na svého otce tlačit, aby jí umožnil návštěvu nemocného dítěte. Po týdnu váhání Fritzl jejímu přání vyhověl a 26. dubna 2008 vyvedl všechny vězněné ze sklepa. Manželce řekl, že se dcera i s dětmi rozhodla vrátit a vzápětí ji odvezl do nemocnice. Tam je zadržela policie, kontaktovaná členy personálu, jimž se příběh o osudech nemocného dítěte a jeho matky zdál podezřelý. Muži zákona vyslechli Fritzlovu dceru, kterou podezřívali ze zanedbání péče o své děti. Při výslechu však zjistili, že namísto pachatele mají před sebou oběť sotva uvěřitelného zločinu.

Fritzl se k věznění a znásilňování své dcery doznal a vyšetřovatelé už po dvou dnech oznámili, že případ považují v zásadě za objasněný. „Proces století“ pak začal 16. března 2009. Před zemským soudem v Sankt Pöltenu čelil obžalobě z trestných činů vraždy, zotročování, znásilnění, omezování osobní svobody, těžkého donucování a incestu. Fritzl nejprve obvinění z vraždy novorozeněte a ze zotročování odmítl, třetí den procesu však učinil plné doznání. Tím byla vyřešena hlavní neznámá případu, tedy zda se Fritzlovi podaří prokázat, že zavinil smrt dítěte, jemuž se po porodu nedostalo lékařské péče. Porota uznala Fritzla vinným a soud jej poslal na doživotí do ústavu pro duševně narušené pachatele.

Vydáno pod