Otevřena první banka embryonálních kmenových buněk

South Mimms (Británie)/Praha - V Británii zahájila 19. května 2004 provoz první banka embryonálních kmenových buněk na světě. Výzkumná instituce se sídlem v hrabství Hertfordshire dodává prověřené kmenové buňky vědeckým laboratořím a počítá se i s dodávkami do zdravotnických zařízení. Tiskové agentury událost označily za průlom v jedné z nejkontroverznějších oblastí lékařské vědy. Kmenové buňky získané z lidského embrya jsou schopné nahradit prakticky jakékoli poškozené buňky v organismu a lékaři s nimi spojují naději, že budou s to zvládat takové nemoci, jako je Alzheimerova choroba, diabetes či srdeční choroby.

Oponenti však označují výzkumy na zárodečných buňkách za neetické. Kmenové buňky mají schopnost vytvořit jakýkoli typ lidské tkáně. Některé z buněk uložených v bance však pocházejí z nevyužitých lidských embryí při umělém oplodnění, a to pobuřuje odpůrce potratů. Podle nich se jedná o neetickou záležitost, která z lidských bytostí dělá farmaceutické výrobky. Podle Patricka Cuswortha z charitativní organizace Life navíc dosavadní výzkum prokázal, že kmenové buňky odebrané samotným dospělým pacientům jsou stejně účinné jako ty embryonické.

Otevření banky tak narazilo na nadšené i odmítavé reakce. Náměstek ministra zdravotnictví lord Warner prohlásil, že otevření banky, která je první institucí svého druhu na světě, potvrzuje pozici Británie na špičce výzkumu kmenových buněk.