Stála za Opelem nebo Cadillacem. Teď jde GM ke dnu

Detroit - Největší americká automobilka General Motors Corporation dnes zřejmě vyhlásí řízený bankrot. S trhem se tak rozloučí jedna z nejvýznamnějších automobilových společností v historii Spojených států. Ještě před dvěma lety přitom byla světovou jedničkou. Za poslední čtyři roky firma ale také nashromáždila čistou ztrátu kolem 82 miliard dolarů. Stála za značkami Opel, Saab, Chevrolet nebo Cadillac.

Společnost General Motors Company založil v září 1908 v michiganském městě Flint William Durant. Ke startu jí pomohly základy automobilky Buick, založené v roce 1903 v Detroitu, postupně k Buickovi přibyly Oldsmobile nebo Oakland (Pontiac). V roce 1911 založil Durant společně s Louisem Chevroletem automobilku Chevrolet, kterou GM pohltil v roce 1917.

Pád přišel po roce 2007 

Firma se stala světovou jedničkou v roce 1931 a v rodném Flintu díky ní vyrostla největší průmyslová zóna Ameriky. Ve zdejších továrnách GM vznikly americké automobilové odbory, zaměstnanci automobilky stáli i za změnami pracovních podmínek. „Okupační stávka tu ve 30. letech vymohla zaměstnanecké výhody. Tím jsme vytvořili model střední třídy pro celý svět,“ upozornil starosta Flintu Michael Brown.

V roce 1962 společnosti GM kontrolovala více než polovinu domácího trhu. V loňském roce ale její tržní podíl ve Spojených státech činil pouze 22 procent - USA byly přesto jejím hlavním odbytištěm. Na špičce světového automobilismu se General Motors udržela až do roku 2007, kdy ji předstihla japonská Toyota. Již tehdy se GM potýkala s finančními problémy - prodělala 43,3 miliardy dolarů.

Krize láme vaz nejen automobilkám

V loňském roce GM prodala 8 356 000 vozů (konkurenční Toyota o 600 000 aut víc) a hospodařila se ztrátou víc jak třiceti miliard, za první čtvrtletí letošního roku se jednalo o miliard šest, a to navzdory dvacetimiliardové půjčce od americké vlády. S krizí se společnost chtěla vypořádat restrukturalizací. Ta ale podmiňovala státní pomoc, což americká administrativa odmítla.

Značky společnosti General Motors Corporation:

Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, GM Daewoo, Holden, Hummer, Opel, Pontiac, Saab, Saturn, Vauxhall a Wuling

V případě GM se jedná o největší americký bankrot mezi automobilkami a třetí největší firemní bankrot od roku 1980. Nešťastné prvenství si drží loňský rok a společnost Lehman Brother. Stejně jako automobilce i jí zlomila vaz finanční krize.