„Nechceme, aby se z Unie stala země jménem Evropa,“ říká David Cameron

V rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu přijel ODS podpořit šéf britské Konzervativní strany David Cameron. Obě strany spojuje jak jejich umístění na pravé straně politického spektra, tak postoj k současné Evropské unii a v mnohém také výhrady k Lisabonské smlouvě. Dalším, neméně podstatným, styčným bodem je snaha vytvořit vedle Evropské lidové strany novou pravicovou frakci v Evropském parlamentu. Nejen o tom mluvil v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi David Cameron. Ptal se redaktor Martin Jonáš.

Vítejte v Praze, přijel jste podpořit kampaň ODS, ale jistě jste hovořili i o možném vzniku nového bloku v Evropském parlamentu. Mohl byste přiblížit tuto vizi?
Naší vizí není evropský superstát, ale otevřená Evropa, která bude příznivě nakloněná obchodu. Po volbách proto chceme v Evropském parlamentu vytvořit novou skupinu podobně zaměřených středově-pravicových stran.
Chceme reformu Evropské unie, ale nepřejeme si další centralizaci, další ukrajování z demokratických svobod. Na tyto věci máme s ODS podobný názor. Myslím, že můžeme zformovat novou stranu, která může mít velký vliv na evropské dění.

Není tu ale určitý rozpor? ODS pomohla ratifikovat Lisabonskou smlouvu, kterou vy spíše odmítáte?
Nemyslím, že je mezi britskou Konzervativní stranou a ODS velký rozdíl. Když mluvíte s Mirkem Topolánkem nebo Janem Zahradilem, je vám jasné, že sdílíme základní pohled na Evropu. Chceme pružnou Unii, která bude otevřená novým zemím. Dalším krokem by měla být reforma Unie a její otevírání, spíše než Evropa zahleděná do sebe a budující další a další státní instituce.

Exkluzivní rozhovor ČT s Davidem Cameronem (zdroj: ČT24)

Kancléřka Merkelová poznamenala, že nemůžete na jedné straně volat po dalším rozšiřování Evropské unie a zároveň odmítat přijetí Lisabonské smlouvy?
Evropa se dříve rozšiřovala na základě existujících smluv. Často slyšíme, že k dalšímu rozšíření je nutná nová smlouva. Ale to jednoduše není pravda. Evropa se může dál rozšiřovat, rozšiřování je správné samo o sobě. Nepotřebujete k tomu další centralizaci Unie.

Jaká je šance, že Británie bude schvalovat Lisabonskou smlouvu v referendu a stane se tak možná dalším Irskem?
Byl bych rád, kdyby se referendum konalo. Všichni naši přední politici ho slibovali, my chceme tyto sliby splnit. Pokud budou předčasné volby, může k referendu dojít. A pokud by nás někdo označil za druhé Irsko, vůbec bych to nevnímal jako urážku. Irové jednoduše hlasovali v referendu - zeptat se lidí na jejich názor je naprosto v pořádku.

I Českou republiku v posledních dnech zajímal skandál britských poslanců, kteří napříč politickými stranami čerpali státní peníze. Může tato aféra změnit britskou politickou mapu? Zatím se zdá, že velmi napomáhá hlavně malým stranám.
Ano, skutečně tato aféra mění britskou politickou mapu, dotýká se to každé strany. V Konzervativní straně se snažím o velmi tvrdý postup: poslanci musí vrátit neprávem čerpané peníze, provinilci nesmí znovu kandidovat.
Malé strany mají většinou úspěch v evropských volbách. Nic to ale nezmění na tom, že příští britskou vládu bude sestavovat Konzervativní strana.

Nemáte z této vyhlídky trochu strach? Británii silně ohrožuje ekonomická krize, budete muset řešit velký dluh, očekávají se od vás bolestivé kroky.
Británie se zadlužuje obrovským tempem. Tento rok si půjčíme 12,5 procenta HDP, to je skoro nejvíce ze všech států Unie. Znamená to, že musíme problém s deficitem řešit co nejrychleji. Strach z toho ale nemám. Potřebujeme co nejrychleji vládu, která dostane od lidí mandát k tomu, aby přivedla deficit do rozumných mezí.

Podle nejnovějších výzkumů strmě klesá důvěra Britů v Evropskou unii. Proč to tak je?
Většina Britů se k Evropě staví jako já. Chtějí být v Unii, chtějí s ní obchodovat, chtějí ovlivňovat její pravidla. Jsme ale opatrní, když Evropa dostává další a další pravomoci. Nechceme, aby se z Evropské unie stala země jménem Evropa.

(redakčně kráceno)