Hoteliér Šroubek vybudoval ze svého podniku vzor luxusu

Praha – Hned několik pražských prvorepublikových hotelů si vysloužilo pověst noblesního prostředí k setkávání vlivných politiků či kulturních osobností. Výsadní místo tehdy náleželo Grandhotelu Šroubek na Václavském náměstí, který v dobách své největší slávy udával tón luxusnímu hotelnictví a patřil k jednomu z nejvyhlášenějších gastronomických podniků v metropoli. Dodnes je navíc vzorem pro jedinečné spojení architektury a kvalitních pohostinských služeb. Za roztomilý název vděčí jménu svého zakladatele a slavného hoteliéra Karla Šroubka, který se narodil 25. března 1880.

Svůj první hotel si přitom Šroubek otevřel už v roce 1909 na rohu Václavského náměstí a nynější Opletalovy ulice. Po 15 letech úspěšného podnikání si tak mohlo dovolit zakoupit honosný secesní hotel s původním názvem U arcivévody Štěpána. Ten se pod novým názvem Grandhotel Šroubek brzy stal častým cílem smetánky a bydlištěm prominentních hostů. Prvotřídní pověst si Šroubkův podnik vysloužil díky skvělé kuchyni a kvalitnímu personálu.

Šroubek vedl svůj podnik stylem, který si údajně nezadá s postupy současných manažerů. Zavedl hotelové logo, vlajku, veřejně přístupné ceníky. Zisky přinášel i doplňkový prodej skla, porcelánu či šperků i inzerující firmy. Vše pak Šroubek neustále vyhodnocoval a zdokonaloval. Své učně, kterých měl až 30, prý mimo jiné vyučoval úsměvu a zdravení, kuchaři museli být prvotřídní odborníci. Využíval i nové poznatky, které si přivážel ze zahraničních cest.

Rozhovor s Radomírou Sedlákovou (zdroj: ČT24)

Šroubkův hotel, později Grandhotel Evropa, patří k významným památkám české secese se zachovalými dobovými interiéry. Byl budován v letech 1903 až 1905 architekty Bedřichem Bendelmayerem a Aloisem Dryákem přestavbou původní budovy z roku 1889. V přízemí je dochována kavárna s galerií, francouzská restaurace, secesní schodišťová hala. Na interiérech se podíleli architekti Bohumil Hübschman, Jan Letzel či Ladislav Šaloun.

V Zrcadlovém sále hotelu se v roce 1912 konalo jediné autorské čtení Franze Kafky v Praze. V roce 1932 se před hotelem shromáždil tisícihlavý dav, aby pozdravil zde ubytovaného Čechoameričana Antonína Čermáka, starostu Chicaga. O sedm let později v hotelu „úřadoval“ Brit Nicholas Winton a přesvědčoval ohrožené židovské rodiny, že jejich děti odveze do bezpečí.

  • Kavárna Grandhotelu Evropa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1525/152465.jpg
  • Kavárna Grandhotelu Evropa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1525/152464.jpg