Poprvé se na obrazovkách objevil major Zeman

Praha - Seriál Třicet případů majora Zemana, televizní seriál natočený v letech 1974–1979 Ústřední redakcí armády, bezpečnosti a brannosti Československé televize, jehož první díl měl premiéru v Československé televizi 11. ledna 1976, má i dnes řadu příznivců. Seriál vznikal v době hluboké normalizace k 30. výročí vzniku Sboru národní bezpečnosti. Jeho cílem bylo propagovat a obhajovat činnost bezpečnostní aparátu socialistického Československa a očernit odpůrce komunistického režimu. Na natáčení seriálu se také podílelo Federální ministerstvo vnitra.

Podle původního předpokladu mělo být do konce dubna 1975 dokončeno 10 dílů, druhá desítka se měla začít natáčet 1. června nebo 1. července 1975. První díl měl být promítán v květnu 1975 v rámci oslav 30. výročí osvobození Československa Sovětskou armádou. Seriál měl být připraven k vysílání v září tak, aby finále vysílání proběhlo v únoru 1978. Skutečnost byla trochu odlišná, vysílání prvních 10 dílů seriálu ČST bylo zahájeno v době od 11. ledna do 12 února 1976.

Jako v jiných dílech té doby v něm byla řada skutečností uváděna do smyšlených souvislostí, nebo některá fakta zcela měněna. Většina dílů seriálu je sice natočena na základě skutečných událostí s řadou nepozměněných faktů, ale jejich celkové, ideové vyznění je poplatné době a účelu vzniku seriálu. To je důvod, proč je seriál označován jako propagandistický. 

Děj se odehrává mezi léty 1945–1973. Jeho hlavního hrdinu, Jana Zemana, který se postupně vypracoval na majora a náčelníka pražské kriminálky, ztvárnil Vladimír Brabec, sekundovali mu například Radoslav Brzobohatý nebo Rudolf Jelínek. Po listopadu 1989 se seriál dlouho nevysílal, na obrazovkách se opět objevil až v roce 1999, kdy Česká televize jeho vysílání doplnila vysvětlujícími dokumenty a besedami. Přesto ale za tento počin sklidila kritiku.

Celý cyklus režíroval Jiří Sequens. Duchovními otci seriálu byli dramaturgové Jiří Procházka a mjr. Leoš Jirsák, spisovatel Jaroslav Šikl, plukovník Jan Kovář z tiskového odboru FMV a šéfredaktor ÚRABB plukovník armády Miloslav Broumský.

Vydáno pod