Egypt zažil nejkrvavější teroristický útok proti turistům

Káhira - Egyptským turistickým letoviskem Šarm aš-Šajch na Sinajském poloostrově otřásly 23. července 2005 tři teroristické útoky. Vyžádaly si 88 mrtvých a na 200 zraněných. Zahynul také jeden Čech a další český občan utrpěl zranění. Podle dostupných údajů se tehdy jednalo o vůbec první případ zabitého Čecha při teroristickém atentátu v zahraničí. Byl to nejkrvavější teroristický útok v Egyptě proti turistickým cílům.

Mezi oběťmi bylo vedle většiny Egypťanů také osm Britů, pět Italů, pět Turků a Američanka. Mezi zraněnými byly také přibližně dvě desítky cizinců, hlavně Italové, Saúdští Arabové a Britové.

Výbuchy nastaly takřka současně kolem 1:15 místního času a útočili zřejmě sebevražední atentátníci. Dvě bomby byly nastraženy v autech a jedna pravděpodobně v zavazadle. Nejhůře byl postižen hotel Ghazala Gardens v lokalitě luxusních hotelů Naama Bay, který se takřka zcela zřítil. Další masakr se odehrál v tržnici v centru města, kde bylo plno lidí. Třetí exploze nastala poblíž hotelu Mövenpick, rovněž v Naama Bay.

Teroristický útok v egyptském Šarm aš-Šajchu (zdroj: ČT24)

K útokům se přihlásily Brigády Abdalláha Azzama organizace al-Káidy pro země Levanty a Egypta, neznámá organizace Svatých válečníků v Egyptě a další neznámé hnutí Skupiny jedinosti a svaté války v Egyptě.