Smyčka kolem krku Chemickému Alímu

Bagdád – Chemický Alí, bratranec bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna, byl v souladu s iráckou ústavou oběšen právě 25. ledna 2010. Alí Hasan Madžíd byl odsouzen za zločiny proti lidskosti celkem ke čtyřem trestům smrti. Chemický Alí patřil k jedněm z nejkrutějších představitelů iráckého režimu. Svou přezdívku si vysloužil za chemický útok z roku 1988, při kterém zahynulo přibližně 5000 Kurdů. K trestům smrti byl odsouzen i za genocidu Kurdů a za krvavé potlačení šíitského povstání nebo protestů po smrti šíitského duchovního ajatolláha Muhammada Sádika Sadra.

Poprvé byl Madžíd k trestu smrti odsouzen v roce 2007, a to za zločiny proti lidskosti, válečné zločiny a genocidu Kurdů. Při operaci Anfál (Kořist) na severu Iráku zahynulo v letech 1987-1988 480 tisíc Kurdů. Madžíd byl v roce 1987 pověřen správou severoiráckého Kurdistánu. Jeho výnos z června téhož roku mluví jasně: „Vojenské síly musejí zničit všechny lidské bytosti i zvířata v těchto oblastech.“ 

Zásahy proti šíitům - nikdo nesměl přežít

V prosinci 2008 pak dostal další trest smrti za zásah proti šíitům, kteří se vzbouřili proti Bagdádu na jihu Iráku po válce v Perském zálivu v roce 1991. Madžíd byl tehdy ministrem vnitra nařídil zásah proti šíitům, při kterém zemřelo 100 tisíc lidí. Na filmovém snímku z tehdejší doby je Madžíd zachycen, jak dává pokyn pilotovi před útokem: „Než se vrátíš, všechny je spal. A neopovažuj se vrátit, pokud je nespálíš.“ 

Madžíd stál i za krvavým potlačením šíitského povstání v roce 1999, které vypuklo po smrti šíitského duchovního ajatolláha Muhammada Sádika Sadra. I za to byl odsouzen k trestu smrti. Čtvrtý rozsudek smrti nad ním vynesl soud letos 17. ledna, a to za chemický útok (za použití yperitu a dalších plynů) na kurdské město Halabdža z roku 1988, při němž zahynulo na 5000 Kurdů.   

Madžídova pozice byla oslabena v roce 1995, kdy emigroval Saddámův zeť a ministr průmyslu, vojenského průmyslu a nerostných zdrojů generál Husajn Kámil Madžíd i s bratrem a rodinami do Jordánska. Prestižní zběh poté CIA vyzradil většinu vojenských tajemství Iráku. „Chemický Alí“ vyzval svého strýce generála Kámila Madžída k návratu a garantoval mu bezpečnost. Skupinka kupodivu poslechla a vrátila se do Bagdádu. Saddámovy dcery se po návratu s oběma bratry okamžitě rozvedly a ti skončili po dlouhém mučení na popravišti.