AVÍZO: Podvečerní prohlídky na loutkovém okruhu v Mníšku

Mníšecký zámek připravil na sobotu 5. března od 16.00 další netradiční program pro rodiny s dětmi. Podvečerní prohlídky, na kterých se děti setkají s loutkami v životní velikosti. A nejsou to loutky lecjaké. Vznikly na motivy pověstí a pohádek, které se k malebnému zámku za Prahou, vztahují.

Třeba takový zámecký vodník. Ten není vůbec zdaleka. Přišel do zámeckých pokojů z velkého rybníka, který je přímo pod okny a říkáme mu Zámecký. Sedával na velké staré vrbě, pokuřoval z voňavé fajfčičky a pozoroval měsíc a hvězdy. A sedával tam už v 15. století, kdy dnešní barokní zámek, tehdy ještě hrádek, vlastnili Mitrovicové. Dobře je znal, vždyť pobýval ve mlýně pod zámkem. Poslouchal žabí kuňkání a ševelení větví a dohlížel na hradní život. A čas běžel…Když Schirndingové budovali zámeckou zahradu, tak se v zámeckém jezírku ubydlela vodní víla. Tancovala po zámecké, malé ale krásné, zahradě a vodník ji chodil potají okukovat.

A to je jen kousek našeho vyprávění! Loutky představují různá období života mníšeckého panství a přizvali si k návštěvě další své přátele z okolí. Břišní tanečnici, Neznámého prince, princeznu Růžičku i pana krále.

Uvidíte taky nejmladší loutku anděla, který pozoruje lidské hemžení ze zámecké kaple a čeká, že pro něj vymyslíte jméno. Co myslíte, jak by se měl takový anděl z nebe jmenovat? Pokud vás něco napadá, přijďte nám to říct anebo nám napište na adresu mnisek@stc.npu.cz. Když vyhraje právě to vaše jméno, získáte zdarma vstupenky na muzikál Noc na Karlštejně, který na nádvoří zámku hrajeme poslední víkend v červnu. Těšíme se na vaše nápady. Více informací najdete na www.zamek-mnisek.cz.

Jana Digrinová, kastelánka