Ve Švédsku se bude topit lidským teplem

Stockholm – Člověk vyprodukuje množství tělesného tepla, které zůstává většinou nevyužité. Ve Švédsku se rozhodli využít tuto energii z místa, kde se shlukuje velké množství lidí – z hlavního nádraží ve Stockholmu. Denně tudy projde na čtvrt milionu cestujících; většina jich přijíždí ráno do práce a navečer se vrací domů, tisíce lidí odtud míří rychlovlakem na letiště. Masa lidí produkuje v létě i v zimě množství tělesného tepla. Je proto potřeba, aby místo chladil rozsáhlý systém klimatizace, jehož vedlejším produktem je rovněž teplo. Díky důmyslnému propojení nádraží se sousední administrativní budovou se spotřeba energie v kancelářích sníží o čtvrtinu.

„Klimatizační systém jako vedlejší produkt vyrábí teplo, a to právě přenášíme do sousední budovy,“ vysvětluje Klas Johansson, manažer projektu Jernhuset. „Tento nápad už se v minulosti realizoval, ale šlo vždy jen o jednu stavbu. Je to stará myšlenka, která se použila na mnoha místech. Tady je nové to, že převádíme energii mezi dvěma budovami.“

Jedni se ochladí, druzí ohřejí nebo jim bude déle svítit žárovka. S nápadem přišel Johansson v roce 2007. Třináctipatrová kancelářská budova se začala stavět o rok později a obě budovy se propojily i díky tomu, že nádraží prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Projekt bude dokončen letos na podzim. Nápad pochopitelně vzbuzuje zájem ekologů i městských architektů.

Energie z tělesného tepla (zdroj: ČT24)

Společnost Jernhuset, která vlastní nádraží i sousední budovu a projekt realizovala, nechce o jeho nákladech mluvit. Očekává ale, že peníze za ušetřenou energii do pěti let celou investici zaplatí. V budoucnu naroste na významu také komunikace mezi oběma stavbami. Společnost už rovněž počítá s tím, že projekt využije v jiných stavbách, které má po celém Švédsku.