Experti nalezli střevní bakterii v německém potoce

Frankfurt nad Mohanem - V jistém frankfurtském potoce na západě Německa nalezli experti nebezpečné střevní bakterie EHEC. Odborníci, kteří se nyní snaží zjistit jejich původ, nevylučují, že se do potoka dostaly z nedaleké čističky vody. Místní úřady vyzývají k rozvaze a tvrdí, že neexistuje spojitost mezi potokem a veřejnou vodovodní sítí. Rovněž doposud nebyly zaznamenány žádné nové případy nákazy.

Od stánků se zeleninou a farmy na klíčky je stopa zavedla k potoku nedaleko Frankfurtu. „Bakterii jsme našli ve vodě v řece i na zelenině u jednoho pěstitele, který tuto vodu používal k zalévání. Zeleninu jsme stáhli z prodeje a vzorky vody dál testujeme. V tuto chvíli ale nehrozí žádné nebezpečí,“ prohlásil Stefan Gruettner, hessenský ministr sociálních věcí.

Experti uklidňují, že v povrchové vodě jsou bakterie poměrně běžné. Navíc nikdo z okolí potoka neonemocněl. I když v samotném Německu případů příliš nepřibývá, poplach vyvolala nákaza ve francouzském Lille.

Reportáž Kateřiny Fagošové (zdroj: ČT24)

Za střevními potížemi a selháváním funkce ledvin u osmi malých dětí tam prý ale nestojí stejný kmen bakterie, který doteď zabíjel. E. coli se k nim měla dostat z masa. „Zákazníky Lidlu jsme požádali, aby vraceli hovězí hamburgery a další produkty z mletého masa,“ podotkl Xavier Bertrand, francouzský ministr zdravotnictví.

Když testy očistily okurky a jinou zeleninu a za zdroj smrtící nemoci označily zeleninové klíčky, pěstitelé se zaradovali. Od dohodnutých 210 milionů eur z evropské kasy si ale moc neslibují. „Nevěřím, že to bude celá částka. Spíše polovina. Navíc se musí ještě stanovit ceny, podle kterých se budou kompenzace vyplácet,“ řekla Petra Lacková, ředitelka WerderFrucht.

Obchody se v Německu zase vracejí k normálu. Farmáři a prodejci mají ale uprostřed sezóny plné sklady a zeleninu tak dál sypou do kontejnerů.

Mikrobiologická analýza
Zdroj: ČT24