Domažlicko je nováčkem na mapě digitalizace

Domažlice - Od 1. listopadu začíná na Domažlicku digitální vysílání. Dvě stě dvacet tisíc obyvatel regionu získá větší počet televizních programů. Zhruba tři čtvrtě roku poběží nadále i analogové vysílání, které se pak vypne. Do té doby mají lidé čas na nákup zařízení, které je k digitálnímu příjmu nutné. Diváci, kteří si už koupili set-top-boxy, začnou nově přijímat kromě stávajících programů také další televizní stanice jako ČT 24 a ČT 4 Sport, které si naladí na 38 kanálu UHF.

„V současné chvíli mají lidé dokonce volbu, jestli chtějí přijímat signál analogově nebo digitálně. A pokud ho budou přijímat digitálně, tak budou mít k dispozici všechny programy České televize,” říká manažer programu digitalizace ČT Pavel Hanuš. Souběh analogového a digitálního signálu potrvá téměř tři čtvrtě roku. Pak se analogový signál vypne a zůstane jen digitální. Lidé by si tedy měli pořizovat set-top-boxy a zařízení, která jim umožní tento digitální signál přijmout.

I když většina obyvatel zatím vyčkává, jaké budou zkušenosti po zapnutí pozemního digitálního vysílání, už nyní zaznamenali prodejci v regionu zvýšený zájem o set-top-boxy. „Většinou se jedná o modely nejnižších cenových kategorií,” říká prodejce Jaroslav Varvařovský.

Starostové příhraničních obcí se obávají, že digitální vysílání nepokryje některé malé obce u hranic a že po vypnutí analogu lidé přijdou o veškerý televizní signál. „Samozřejmě, že ty obavy jsou. Některá místa nemusí být pokryta digitálním signálem,” potvrzuje starosta Klenčí pod Čerchovem Karel Smutný.

Podle radiokomunikací mapa pokrytí opravdu s některými obcemi nepočítá. V takových případech budou radiokomunikace ve spolupráci s obcemi uvažovat o náhradním technickém řešení. Pozemní digitální vysílání zatím přijímají lidé v Praze, Brně a Ostravě. Od prvního listopadu se k nim nyní připojí Domažlicko.