Jihlavským primátorem je překvapivě Jaroslav Vymazal

Jihlava - Primátorem Jihlavy byl dnes zvolen Jaroslav Vymazal z ODS. Ustavující zasedání jihlavského zastupitelstva tak přineslo překvapivý zvrat do povolebních vyjednávání. Ještě ve čtvrtek byl přitom favoritem na obsazení křesla jihlavského primátora Vratislav Výborný podporovaný čtyřkoalicí s komunisty. ODS jako vítěz jihlavských voleb měla zůstat v opozici. Čtyřkoalice se ale rozpadla, někteří její zastupitelé totiž nakonec hlasovali pro pravicového primátora.

„Ta koaliční smlouva, která byla podepsána 20 lidmi, nebyla dodržena, ale to je otázka svědomí těch lidí, kteří ji porušili a těch, kteří to nedodrželi,” uvedl na adresu přeběhlíků smutný protikandidát Vratislav Výborný (SNK-ED).

„Bylo to v podstatě tajný hlasování a každý se rozhodoval podle svého vědomí a svědomí,” přibližuje volbu zastupitel za Nezávislé občany Jihlavy Josef Augusta.

Podle neoficiálních informací byl právě bývalý hokejový trenér Josef Augusta jedním z těch nezávislých, kteří odmítli zvednout ruku pro komunisty podporovaného primátora. ODS navíc udělala na poslední chvíli také ústupek. Radek Vovsík, pro některé nepřijatelný kandidát na primátora, navrhl do této funkce Jaroslava Vymazala

„Ukázali jsme veřejnosti, že to není u nás o jednom muži, o jednom názoru,” říká nový primátor Jaroslav Vymazal (ODS).

„Velice si cením rozhodnutí Radka Vovsíka, který se vzdal kandidatury na primátora, přestože na ní měl jednoznačný morální nárok,” dodal hejtman Vysočiny a krajský předseda ODS Miloš Vystrčil.

Nováček ve vyšší politice, dnes už bývalý učitel, 51letý Jaroslav Vymazal se nejvyššího postu na jihlavské radnici nebojí.

„Když vás hodí do vody, tak se musíte naučit plavat, ale protože už jsem v takových situacích několikrát byl, tak vím, že se toho zhostím,” říká Vymazal.

Z dalších velkých měst kraje Vysočina už ODS obsadila také křesla starostů ve Žďáru nad Sázavou, Pelhřimova a pravděpodobně získá tento post také v Havlíčkově Brodě a v Třebíči. O tom ale budou zastupitelé jednat na pondělním zasedání.

Vydáno pod