Starostové bojují za záchranný prapor v Bučovicích

Bučovice - Prakticky po celé jižní Moravě se zvedla vlna odporu proti možnému rušení záchranného vojenského praporu v Bučovicích. Starostové malých obcí i velkých měst píší dopisy hejtmanovi a vyzývají ho, aby za zachování praporu všemi silami bojoval. První ústupky už udělalo i ministerstvo obrany. Uznává, že prapor by v Bučovicích mohl zůstat.

Olešnice byla před pěti lety zasažena velkou povodní. S odklízením spouště si místní nevěděli rady, a hlavně jim chyběla potřebná technika. Pomohli až vojáci ze záchranného praporu v Bučovicích. Tomu teď hrozí zrušení a Olešničtí jsou proti. „Může být reálné nebezpečí povodní a dalších živelných pohrom, kdy nemít dislokovanou vojenskou jednotku v kraji, která se těmito záležitostmi zabývá, by byl velký faul,“ obhajuje další existenci praporu starosta Olešnice Zdeněk Pejša.

Stejného názoru jsou i další starostové a starostky prakticky v celém kraji. Na krajském úřadě se teď hromadí jejich podpůrné dopisy hejtmanovi Stanislavu Juránkovi, aby posádku v kraji zachránil. „Ohlas je veliký, všichni jsou z toho zděšení, někteří to nevěděli, protože zrušení pluku civilní obrany by vážně narušilo bezpečnost obcí Jihomoravského kraje a nejenom Jihomoravského kraje,“ přibližuje nálady místních lidí zbýšovský starosta Jaroslav Žalkovský.

Hejtman Juránek mezitím vyjednává, kde se dá. V posledních dnech zaznamenal už i první úspěch. „Jednal jsem s náčelníkem generálního štábu i s ministryní obrany. Armáda se v žádném případě nechce vzdát činností při mimořádných událostech. Určitě bude počítat i se záchrannými prapory, tedy i záchranným praporem v Bučovicích,“ shrnuje výsledky svých jednání Juránek.

Vojáci z Bučovic pomáhají při všech velkých nehodách a přírodních katastrofách nejen v Jihomoravském kraji. Pro ministerstvo obrany je ale prapor příliš drahý a chce ho transformovat. Co se pod tímto termínem skrývá, ale upřesnit nechtělo.

Vydáno pod