Veřejné promítání skandálu třebíčských radních

Třebíč - Česká televize v pondělí večer v Třebíči veřejně promítala nesestříhané záběry skandálního chování místních radních. Chtěla tak zabránit tomu, aby politici novináře obviňovali z překrucování. Jaký byl v Třebíči zájem o záběry z napadení televizního štábu, to zjišťoval Radovan Daněk. Salvy smíchu střídal pískot a výzvy k odstoupení městské rady nebo ke zrušení městské policie.

Zaplněný sál třebíčského domu Fórum se zaujetím sledoval 41 minut nesestříhaného materiálu, který kvůli hrubému a arogantnímu chování třebíčských radních rozvířil veřejné mínění. „S odstupem času, jak se na to dívám, považuji to své chování za nevhodné,“ vylíčil místostarosta Třebíče Miloš Mašek (ČSSD), jehož výrok „dej ty pracky pryč“ v pořadu Reportéři ČT zazněl večer také.

Jeden z diváků v sále, Karel Saturka, se vyjádřil, že chce vidět materiál celý, aby zjistil, zda je celá aféra tak zkreslená, jak tvrdí radní. „Máme za to, když jsme to připravovali se Zdeňkem Šámalem, že ČT ještě nikdy nešla takhle otevřeně s hrubě natočenými materiály na veřejnou projekci,“ sdělil autor reportáže David Macháček. Přestože účast na veřejném promítání přislíbil i starosta města, nakonec se omluvil a za všechny radní se akce zúčastnil pouze místostarosta Mašek.

Diváci v sále pokřikují, aby se pan Mašek omluvil všem přítomným. Miloš Mašek to vzápětí udělá, načež jedna divačka namítá, že pro to není omluva. Většina diváků odcházela z promítání přesvědčena, že ČT nic účelově nesestříhala, a že radní města udělali Třebíči svým chováním velkou ostudu. „Pan Mašek mě přesvědčil o tom, že totálně selhali v celé té kauze,“ oznámil divák Zdeněk Havelka.

„Nikdy nic nevysvětluj – přátelé to nepotřebují a nepřátelé ti stejně neuvěří,“ dodal ještě Miloš Mašek. Situací v Třebíči se budou naše zpravodajské i publicistické pořady i nadále zabývat.