Kampus Masarykovy univerzity bude později a bude dražší

Brno - Krize kolem výstavby univerzitního kampusu v Brně-Bohunicích dosáhla vrcholu. Kvůli chybějícím penězům nezačalo ani po pěti měsících od výběrového řízení budování poslední etapy areálu v Bohunicích. Firmy, které ji měly postavit, proto svoji účast na projektu odřekly. Univerzita teď jednak musí sehnat chybějící peníze a musí také znovu vypsat výběrové řízení na dostavbu kampusu.

Pětimiliardová stavba stojí, protože nejsou peníze na položku v rozpočtu nazvanou kurzové ztráty. „Část financování kampusu je kryta půjčkou z Evropské investiční banky, která je v eurech a samozřejmě program je realizován v korunách,“ vysvětluje potíže rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.

Rozdíl mezi hodnotou eura v roce 2002, kdy stavba kampusu začala, a tou dnešní je 400 milionů korun. Tuto částku se od června letošního roku nepodařilo sehnat, ministerstvo školství proto odmítlo podepsat smlouvy na dokončení areálu a stavebním firmám zase došla trpělivost, takže od projektu odstoupily. „Proč se nepodařilo sehnat 400 milionů? Ta odpověď je někde mezi ministerstvem školství a ministerstvem financí,“ tvrdí Petr Fiala. „My za to nemůžeme, to ministerstvo financí,“ přehazuje odpovědnost Michal Pilin, ředitel odboru investic z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, na své rezortní kolegy. „Bylo to špatnou komunikací mezi univerzitou a ministerstvem školství,“ brání se náměstek ministra financí Eduard Janota.

Dostavba kampusu se prodlouží o několik let a prodraží asi o miliardu. Jednotlivé fakulty navíc dál musí zůstat v nejrůznějších pronájmech a provizoriích. „Zejména nám v tuto chvíli chybí přednáškové prostory, které měly být součástí právě této dostavby,“ vypočítává důsledky zpoždění při výstavbě kampusu kvestor univerzity Ladislav Janíček.

Univerzita teď hodlá prostavět alespoň peníze, které má na účtu a nezbývá jí než čekat na potřebných 400 milionů. Teprve pak může počítat s celou částkou na dostavbu kampusu.