V Uherském Hradišti jsou k vidění vzácné mince

Uherské Hradiště - Do Uherského Hradiště dorazil v přísném utajení moravský zlatý poklad, a to jen na 10 dnů. Asi 80 zlatých mincí si budou moci lidé prohlédnout ve Slováckém muzeu. Poklad se vystavuje jen výjimečně.

Nikterak objemný kufřík s mincemi skrývá nevyčíslitelný obsah. Sejfy Moravského zemského muzea se po čase otevřely, aby vydaly zlaté středověké mince. A nejen české, vystavované dukáty se razily v italském Miláně na počátku 15. století. 

Unikátní výstava nabídne i rarity, k jejichž objevu přispěla náhoda. Třeba uherské dukáty, které se našly před 100 lety při hloubení základů jednoho domu v Brně. Vystaveny byly jen jednou, a to jen na pár hodin. „Zatím nemáme prostředky, abychom získali dostatečné množství pancéřových vitrín, aby se mohly mince vystavit na delší dobu,“ vysvětluje Jan Šmerda z Moravského zemského muzea. 

Výstavu budou provázet přísná bezpečnostní opatření, tak například nebude ani obvyklá vernisáž. Jakékoliv větší srocení lidí je pro poklad až příliš velkým rizikem. Výstava bude pro veřejnost otevřena ve čtvrtek 15. května. Vzhledem ke své výjimečnosti potrvá jen 10 dnů.