Na Vysočině chybí kronikáři

Vysočina - Kvůli nedostatku kronikářů mají kroniku na Vysočině pouze některé obce a města. Zákon přitom nařizuje, že knihu s historickými daty musí mít každá obec. Například Josef Pokorný pracuje jako kronikář v Pohledu nedaleko Havlíčkova Brodu už deset let. Práce ho baví, jen sil ubývá a žádného nástupce zatím nemá.

Pan Pokorný má podle svých slov několik diářů. Do jednoho píše počasí, do druhého přírodní úkazy. Zhruba jednou za měsíc pak přepisuje údaje do kroniky. Starosta Pohledu Milan Klement sdělil, že tato práce je časově náročná, zvlášť v dnešní době informačních technologií. Pohled se na rozdíl od jiných malých obcí může pochlubit nejen psanou, ale také fotografickou kronikou.

Starostové malých obcí nechtěli kroniky většinou ukázat. Většina z nich mimo kameru přiznává, že ji buď nemají, nebo ji vedou špatně. Chybějící záznamy v kronikách našel i starosta Okrouhlice. Za práci kronikáře platí obec měsíčně 500 korun, i tak se ale zájemci na tuhle práci nehrnou. „Zájem opravdu není. Sháníme někoho, kdo by o to stál,“ nechal se slyšet starosta obce Vladimír Šimek.