Lyžařské areály na Moravě se obávají Eura

Zlínsko - Po prudkém ochlazení běží v horských střediscích naplno všechna sněžná děla. V provozu bude od zítřka většina areálů nejen na českých horách, ale i na Moravě. Tamní hoteliéři si narozdíl od minulých let připravují více drobných eur kvůli turistům ze Slovenska. Počasí se nad nejlukrativnější částí zimní sezony smilovalo doslova v hodině dvanácté - už na Štěpána zákazy ze sjezdovek zmizí. Silvestrovští hosté se dočkají alespoň umělého sněhu.

Rok od vstupu do Schengenu čeká turistický ruch v česko-slovenském pohraničí další podstatná změna - a sice konec slovenské koruny. Od zítřka budou slovenské koruny v mnoha hotelích minulostí, platidlem zůstane výhradně jen česká koruna nebo Euro. A zpočátku se to asi neobejde bez napětí. Hlavně restaurace očekávají problém s drobnými mincemi, jak podotkla vedoucí restaurace hotelu Kohútka Jana Kocurková.

„Máme hodně slovenských hostů, mohou platit platebními kartami nebo tady máme směnárnu, a tak jim všechny potřebné peníze vyměníme přímo na místě,“ sdělila recepční hotelu Laterna ve Velkých Karlovicích Hedvika Polášková. „To jsme ani nevěděli, že když chceme drobné mince, tak si je musíme v bance dopředu objednat. Před Vánocemi jsme to udělali, ale už nám je nachystat nestihli,“ nechala se slyšet Jana Kocurková.