Pořádek v Bystřici nad Pernštejnem mají hlídat obyvatelé

Bystřice nad Pernštejnem - Stížností na nepořádek v ulicích přibývá, v Bystřici nad Pernštejnem ale nemají městskou policii, která by mohla situaci řešit. Radní proto přišli s originálním nápadem - na obecní pořádek teď budou dohlížet samotní obyvatelé. Nedostatky mohou hlásit prostřednictvím mobilního telefonu nebo počítače s internetem.

Systém funguje jednoduše. Lidé, kteří si všimnou třeba počmáraných laviček nebo odstavených autovraků, je mohou vyfotit na mobil a prostřednictvím MMS poslat starostovi. „Osobní údaje ošetřeny nemáme, každý volá dobrovolně a naše číslo je veřejné,“ vysvětlil starosta města Karel Pačíska.

Bysřičtí se nechali inspirovat v Jihlavě, kde funguje podobný systém. Odměnu tam dostane každý, kdo upozorní na sprejery. Podle náměstka jihlavského primátora Radka Vovsíka (ODS) se tamní obyvatelé možnost zúčastnit se dohledu nad pořádkem ve městě postupně učí využívat. Zatímco v roce 2007 vyplatil magistrát čtyři odměny, loni už to byl dvojnásobek.

Aktivitu radnice v Bystřici nad Pernštejnem vítají i policisté, supluje totiž částečně jejich práci. Pokud jim navíc radní fotografie předají, mohou posloužit jako důkaz při trestním nebo přestupkovém řízení.

Ne všem se ale podobný systém zamlouvá. Své kritiky najde i mezi členy zastupitelstva Bystřice. Skepticky se k věci staví třeba radní Josef Novotný (ODS). „U nás je slabá vymahatelnost práva, tak si myslím, že je to zbytečná činnost, která nepřinese žádné ovoce,“ řekl ČT.