Ohňostroj na Brněnské přehradě přilákal 180 000 lidí

Brno - Letošní ohňostroj nazvaný Schody do nebe inspirovaný hudbou skupiny Led Zeppelin vidělo na březích Brněnské přehrady 180 000 lidí. Účast je tak srovnatelná s loňskem, kdy první sobotní představení seriálu shlédl stejný počet lidí. Rekord zatím drží show, kterou loni předvedli ohňostrůjci z Japonska. Exotika přilákala 210 000 lidí. Shromáždění desetitisíců diváků se obešlo bez větších potíží. Lidé byli podle mluvčího brněnských strážníků Zdeňka Nováka ukáznění a nevydávali se na obnažené břehy upuštěné nádrže. Strážníci je před tím varovali, protože na nepevném povrchu hrozila uklouznutí a pády. V nemocnici přesto skončil po rvačce jeden člověk. Strážníci kromě toho zadrželi jednoho zloděje.

Show odstartoval ohňostroj loňských vítězů ze skupiny Flash Barrandov SFX. „Je o cestě vzhůru, neboť to je motivací a je to určitě i přáním nás všech, ať už obrazně nebo doslova,“ vysvětluje designer ohňostroje Jaroslav Štolba. Už v pátek mohli diváci obdivovat v centru Brna úvodní ohňostroj 12. ročníku mezinárodní přehlídky Ignis Brunensis. Další vystoupení budou následovat. I letos je část přehlídky soutěžní - o titul se od 27. května do 3. června utkají tři týmy: španělská skupina Pirotecnia Igual, Pyrovision z Rakouska a Grupo Luso Pirotecnia z Portugalska.



Z Portugalska pochází také vítěz tří ze čtyř posledních ročníků přehlídky Macedo's Pirotecnia. Ten se v Brně objeví znovu až za několik let. V úvodu dvaadvacetiminutových představení předvádí týmy vždy povinnou dvouminutovou kompozici na vybranou skladbu, letos to bude část Ódy na radost od Ludwiga van Beethovena. Ředitel festivalu Ignis Brunensis Jiří Morávek upozorňuje, že je to kvůli předednictví České republiky Radě Evropské unie.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod