Na Vysočině kvetou jabloně, letos již podruhé

Jihlava - Na Vysočině rozkvetly jabloně. Kdyby byl květen, tak by to nebylo nic zvláštního. Jenže on je konec srpna. A právě v tuto dobu u Osové Bítýšky na Žďársku vykvetlo v aleji asi deset stromů. Skutečnost přitahuje pozornost nejen kolemjdoucích, ale i odborníků. Ti tvrdí, že to je sice rarita, ale v přírodě se prý tento jev občas vyskytne.

Na jedné větvi je téměř zralé jablko a na druhé právě rozkvetlý růžovobílý květ. Tato kuriózní situace je datovaná 24. srpnem 2009. Jabloně doslova obsypané novými květy se objevily u silnice mezi Osovou Bítýškou a Vlkovem na Žďársku. Podle místních obyvatel je to až neuvěřitelné.

Místní lidé se shodují na tom, že stromy v květu jsou obrovskou raritou, se kterou se zatím nikde nesetkali. Říkají, že za neobvyklým úkazem stojí bezesporu nedávné krupobití. „Strom si asi myslel, že už byla sezona skončená a že začala nová. Proto začal kvést,“ domnívá se zahrádkář z Osové Bítýšky Pavel Řebíček.  

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Odborní ovocnáři tuto verzi potvrzují. Podle nich stromy přišly při krupobití o část plodů, o listy a větve. Z tohoto šoku se teď snaží dostat za pomoci rostlinných hormonů. „V rámci toho, aby se strom udržel při životě, nasazuje na květ, aby vznikly další plody, semena a vše, co k tomu patří,“ tvrdí předseda Českého svazu zahrádkářů v Jihlavě Josef Benda. „Strom přišel o násadu, a proto se ji snaží obnovit. Není to dobře, protože ten strom to zbytečně vysiluje. Z toho už stejně nic nebude,“ říká odborný ovocnářský poradce Bedřich Plíšek. 

Česká databanka rekordů eviduje zatím pouze dvě jabloně manželů Kašpárkových z Otína, kterým stromy vykvetly dvakrát v roce 2007. Kvůli letošnímu podruhé rozkvetlému stromořadí na Vysočině zřejmě o své kuriózní prvenství přijdou.

Vydáno pod