Jihlavským sportovním klubům a jednotám hrozí krach

Jihlava – Město Jihlava i Český svaz tělesné výchovy výrazně zkrátily dotace jihlavským sportovním klubům a jednotám. Tamní sportovci kritizují dotační politiku města – podle nich je zaměřená hlavně na profesionální sportovce a může zlikvidovat zařízení pro tisíce nadšenců. Například gymnastky SK Jihlava patří mezi nejlepší na Vysočině. Za rok už by ale nemusely mít kde trénovat. Jejich klub totiž nemá peníze na provoz haly. Podobně jsou na tom i 4 tisíce ostatních sportovců z Jihlavy. Kvůli zkrácení dotací začínají mít jejich kluby vážné existenční potíže.

Ředitel Sportovního klubu Jihlava Jiří Procházka říká, že na sportovce nelze přenést veškeré náklady na zařízení. Obává se, že by se sportem skončili. Starosta TJ Sokol Bedřichov Josef Zezulka podotkl, že v Sokole není nikdo placený. Sportovci se obrátili otevřeným dopisem na radní a zastupitele Jihlavy se žádostí o navýšení dotací. Je podle nich nefér, že naprostá většina peněz určených na sport v Jihlavě plyne jen k profesionálům.

Sportovní odvětví, jako je hokej či fotbal, jsou dotovány 31 miliony, což činí 94 %. „Je pravda, že Dukla od města ročně získá 19 milionů korun, ale minimálně polovina těchto peněz jde na provoz zimního stadionu,“ nechal se slyšet vedoucí odboru školství a sportu z jihlavského magistrátu Tomáš Koukal. Kluby spočítaly, že by jim pro příští rok měly stačit celkem 4 miliony na ztrátovost sportovišť. Pokud je nedostanou, mohlo by to znamenat třeba i zánik oddílu gymnastek.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Sportovní komise magistrátu se bude žádostí klubů zabývat v pondělí 12. října, zastupitelé pak nejdříve v listopadu při schvalování městského rozpočtu.

Vydáno pod