Azylový dům podrží solidarita mezi lidmi

Nová Ves u Chotěboře – Krizová situace azylového domu pro oběti domácího násilí u Chotěboře na Vysočině vyvolala vlnu solidarity. V minulém týdnu se veřejnost dozvěděla, že zařízení bojuje o přežití a nyní už lidé posílají nejen peníze na účet občanského sdružení, ale i potřebné věci. Příspěvek slíbil také kraj Vysočina a ministerstvo práce a sociálních věcí. Rozhodnout by se mělo v nejbližší době.

Minulý týden to vypadalo, že pokoje utajeného bydlení pro oběti domácího násilí budou brzy bez tepla, vody a elektřiny. A že klientům, mezi kterými je i několik týraných žen s dětmi, zbyde pouze střecha nad hlavou. „Zpráva vzbudila nesmírný ohlas obyčejných lidí. Přišly nabídky, finanční a hlavně materiální pomoc, byly nabízeny deky. Volal dokonce invalidní důchodce z Prahy, že posílá tři tisíce dětem na vitamíny,“ uvedla zakladatelka azylového domu Spektrum Vysočina Jana Koryntová. Kraj před týdnem tvrdil, že zařízení nemá kvalifikované lidi, a proto nemůže pro letošní rok získat akreditaci, tím pádem i peníze. „Myslím, že najdeme styčný bod, aby několik pracovníků zařízení mohlo akreditaci dostat,“ prohlásil krajský radní pro oblast sociálních služeb Petr Krčál.

Týraných žen je v Česku stále víc než míst v azylových domech, zřejmě i kvůli tomu se kraj Vysočina rozhodl, že peníze zařízení přidělí. „Podle mne by azylový dům mohl do měsíce získat finanční prostředky z evropského projektu,“ dodal radní Krčál. Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová doplnila: „Dotační komise má jednání o dotacích pro letošní rok naplánované na duben.“ Paní Jana Koryntová poznamenala: „V současné době fungovat můžeme. Nevím, jestli budeme mít výplaty, ale o klienty postaráno bude.“

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Stěhování a tedy i náhradní ubytování v jiných azylových domech na Vysočině zřizovaných krajem klienti zatím odmítli. Doufají, že státní peníze na provoz zařízení přijdou.

Oběd v azylovém domě
Zdroj: ČT24
Vydáno pod