Soud potvrdil za propagaci nacismu 3,5letý trest

Brno – Brněnský krajský soud potvrdil Tomáši Pliskovi 3,5letý trest za propagaci nacismu. Před třemi lety totiž uspořádal prvomájový pochod neonacistického uskupení Národní odpor, který ale musela rozehnat policie. Navíc nechal vyrobit 500 CD, která odkazuj k nacistické a neonacistické ideologii. Pliska už si dvouletý trest za prvomájový průvod odpykává, proti dnešnímu verdiktu se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Pliska uspořádal pochod Národního odporu s několika přáteli v roce 2007. Policie ale zjistila, že při něm byl propagován extremismus a proto dala pokyn k rozpuštění akce. Zhruba 500 radikálů však výzvu neuposlechlo a policie je musela rozehnat. Výsledkem byly střety, při nichž bylo několik strážců pořádku zraněno. 

V souvislosti s pochodem bylo odsouzeno pět pořadatelů, nejpřísnější trest dostal právě Pliska. K dvouletému trestu mu dnes soud připočetl 1,5 roku vězení za to, že si nechal v říjnu 2005 v jedné z brněnských firem vyrobit za 8000 korun hudební cédéčka. Nesla titul Národní odpor a bylo na nich celkem 18 skladeb. Každá z písní je podle soudu alespoň dílčím způsobem vázána na neonacistickou scénu. Pliska si objednal cédéčka na vymyšlené jméno, při přebírání ho zatkli kriminalisté. 

Za to jej dříve brněnský městský soud potrestal 1,5 rokem vězení a s přihlédnutím ke starému verdiktu vynesl souhrnný trest 3,5 roku za mřížemi. Pliska se proti tomu odvolal. Brněnský krajský soud se ale dnes s původním verdiktem ztotožnil. Zjištění a závěry městského soudu jsou úplné a správné, řekl k tomu soudce odvolacího soudu Karel Hortík.