V Pasohlávkách chytili sumce rekordmana

Pasohlávky - Na svůj životní úlovek může být patřičně pyšný rybář, kterému se v nádrži Nové Mlýny podařilo chytit téměř dvaapůlmetrového sumce. Doplnil tak řady rekordmanů, kteří se každoročně se svými úlovky pochlubí nejen doma, ale rádi se nechají se svými kousky zvěčnit i na videu. Dušan Kozel - Brňan, kterých na Nových Mlýnech tráví dovolenou - je jedním z nich.

Když se na konci vlasce vášnivého rybáře Dušana Kozla vynořila obří hlava, už bylo jasné, že to nebude jen tak průměrný úlovek. Tělo, které se záhy vynořilo a začalo se vlnit v Novomlýnské nádrži, prozradilo sumce obřích rozměrů. „Měří dva metry a třicet devět centimetrů a váží osmdesát pět kilogramů,“ prozradil rozměry své životní ryby Dušan Kozel. Na takový úlovek čekal od útlého mládí. „Rybařím od sedmi let, takže vlastně třicet let jsem na takovouto rybu čekal. Já nevím, co bych řekl, já se z toho nemůžu pořád vzpamatovat,“ vysvětlil rozpaky a pocity štěstí Dušan Kozel.

Třičtvrtěhodinový boj se sumcem svádělo hned několik chlapů. „Jednak je těžký, ale hlavně hrozně klouže,“ shodli se jednohlasně ostatní rybáři, kteří pomáhali dostat rybu z vody. „Rozdělím se s kamarády, uděláme sezení a prostě ho sníme,“ prozradil další plány Dušan Kozel. „Doma nám visí už jedna vypreparovaná hlava sumce, ale ten byl mnohem menší. Tak teď nám budou viset dvě hlavy,“ řekla smířeně manželka rybáře Jitka Kozlová.

Rybář z Pasohlávek Jiří Kraus o rekordně velkému sumci (zdroj: ČT24)

Podle místních nejsou konkrétně v Novomlýnských nádržích velcí sumci výjimkou. Dva metry čtyřicet, ale pamatuje málokdo. „Je dobře, že se ti sumci tahají ven, protože oni se živí kapry a podobně a pak je problém chytit normální rybu,“ vysvětlil místní Jiří Kraus.