Severské a český film ovládly filmový festival ve Zlíně

Zlín - Norský snímek Liverpoolský brankář režiséra Arilda Andresena získal hlavní cenu v kategorii hraného filmu pro děti na zlínském festivalu. Zlín Film Festival rozdal i ostatní Zlaté střevíčky, nejlepším hraným snímkem pro mládež se stal dánský film Obejmi mě pevně režiséra Kaspara Munka. Cenu za nejlepší animovaný film obdržel český snímek Larghetto od Jaroslava Nykla. Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež převzal Petr Nárožný. V evropských debutech zvítězila Láska jako jed, kterou režírovala Francouzka Katell Quillévéréová. Grand Prix Zlín Film Festivalu již ve čtvrtek získal legendární český režisér, který letos oslavil 100 let, Otakar Vávra.

„Musím říct, že vítězové potvrdili současné trendy ve světové kinematografii - stále je velmi silná Skandinávie, Francie, Kanada. Myslím si, že filmy, které tady vyhrály, by měly vidět všechny děti v celém Česku. Já doufám, že to tak bude, že je uvedou televize, případně kina,“ řekl umělecký šéf Zlín Film Festivalu Petr Koliha.

Jako příklad Koliha vyzdvihl Liverpoolského brankáře. Příběh přibližuje život malého chlapce, který se musí vyrovnávat se složitými životními problémy - šikanou ve škole, utlačováním. Všechny problémy nakonec překoná chytrostí, energií a hlavně vtipem. Nakonec se stává „vítězem“. „To jsou přesně ty filmy, které by mladí lidé měli vidět - mají pozitivní vyústění a přitom jsou zábavné a vtipné,“ poznamenal Koliha.

Liverpoolský brankář se letos stal nekorunovaným králem festivalu, když obdržel také Cenu Dona Quijota a Cenu ekumenické poroty pro děti. Cenu ekumenické poroty pro mládež získal další z filmů oceněný Zlatým střevíčkem, Obejmi mě pevně. O Zlatý střevíček letos bojovalo několik českých snímků. V dětské kategorii to byly například filmy F. A. Brabce V peřině a Čertova nevěsta Zdeňka Trošky. V soutěži celovečerních hraných debutů byl například snímek Václava Kadrnky Osmdesát dopisů.

„To, že české filmy byly ve velké mezinárodní soutěži, je určitá hodnota. Myslím, že diváci a děti zase na ty ceny tak nehledí. Jsem velmi rád, že český film zvítězil v animované tvorbě. Animace sem do Zlína patří,“ komentoval Koliha s tím, že v kategorii animovaných filmů soutěžilo více než 50 filmů z celého světa.

Cenu Miloše Macourka získala francouzská Klukanda

Na galavečeru, v jehož úvodu zazpíval divákům ve zlínském kongresovém centru Karel Gott, byla vyhlášena i další ocenění. Cenu města Zlína - zvláštní uznání hranému filmu pro děti získal jihokorejský snímek Zcela nový život, který natočila režisérka Ounie Lecomteová. Cenu Miloše Macourka - zvláštní uznání hranému filmu pro mládež obdržel snímek Klukanda z Francie, který režírovala Céline Sciammaová. Snímek získal i speciální cenu FICC poroty.

Cenu Hermíny Týrlové pro mladé tvůrce do 35 let převzaly kanadské Sněhové vločky a mrkev v režii Samathy Lericheové-Gionetové. Dánský snímek Mrakodrap, který režíroval Rune Schjött, si ze Zlína odvezl Zvláštní cenu mezinárodní odborné poroty pro soutěž evropských debutů.

Mezinárodní dětská porota pro hraný film pro mládež vybrala jako nejlepší snímek Mám vás rád úplně nejvíc, který režíroval Philippe Locquet. Film získal i ocenění divácké obce v kategorii hraný film. Nejlepším filmem pro děti dětská porota vyhlásila belgický snímek Oliviera Ringera Pokradmu. Nejlepším animovaným filmem jsou podle divácké obce nizozemské Cihly režiséra Froda Kuiperse.

Vydáno pod