Na vrtulníkové základně v Bochoři slavili Den válečných veteránů

Severní Morava - Vojáci přerovské základny vrtulníkového letectva v Bochoři si dnes připomněli Den válečných veteránů. Její příslušníci se zúčastnili téměř všech zahraničních misí, do kterých česká armáda vysílala svoje muže. Den veteránů je připomínkou ukončení první světové války v roce 1918, kdy maršál Foche podepsal příměří s poraženým Německem.

Den válečných veteránů připadá na 11. listopad. Na svoje spolubojovníky a kamarády dnes s jednodenním předstihem vzpomněli současní i bývalí vojáci na letišti v Bochoři. „Vzpomínáme na padlé kamarády nejenom z obou světových válek, ale i dalších konfliktů bez rozdílu národnosti, a vzpomínáme i na naše kamarády, kteří padli při letecké službě,” vysvětluje význam tohoto dne pro vojáky Milan Koutný, který strávil 8 měsíců na zahraniční misi.

V rámci slavnostního nástupu byla třem vojákům předána medaile ministra obrany za výtečné výsledky při plnění služebních úkolů. „Jsou tu lidé, kteří se účastnili prvních misí UNPROFOR – byli v Iráku, Afgánistánu, Kosovu, Chorvatsku, s polní nemocnicí. Takže my se účastníme všech možných misí plus jsou tu příslušníci, kteří se účastní misí OSN,” dodává k výčtu účastníků velitel základny Jaroslav Braun.

Den válečných veterábů iniciovala Francie v roce 1919 jako Den padlých nebo Den příměří. V následujících letech se pak vzpomínkový den rozšířil i do severní Ameriky. V České republice se poprvé slavil v roce 2001.