Kameníčkův grunt je ozdobou skanzenu v Příkazech

Severní Morava - Skanzen v Příkazech se dočkal opravy. Je to jediná vesnická rezervace v olomouckém kraji. Tamní Kameníčkův grunt bude mít do léta znovu svůj výměnek. Sloužit bude nejen návštěvníkům, ale také lidovým souborům - při letních vystoupeních ho využijí jako šatnu.

Výměnek Kameníčkova gruntu byl zbořen zhruba ve 30. letech minulého století. V současné době ho stavební firma buduje v původním rozsahu. Kromě sociálního zařízení pro návštěvníky tady potřebné zázemí najdou také umělci, kteří ve skanzenu vystupují při různých doprovodných akcích. „Měla by to spíš být uvnitř stavba současná a moderní, ale bude sloužit i k deponování mobiliáře, kterým jsme bohatě zásobeni,“ plánuje správce skanzenu Vilém Švec.

Stavební práce, které ve skanzenu začaly už v loňském roce, přijdou na 2,5 milionu korun. „V roce 2006 jsme proinvestovali 700 000,-, čili zbytek čeká na letošní rok. Akce by měla být dokončena k 30. červnu tak, aby plná sezóna probíhala už s novým zařízením,“ nastiňuje rozpočet akce Pavel Konečný, ředitel Národního památkového ústavu Olomouc.

Kameníčkův grunt procházel až do této doby pouze nutnou údržbou. Mezi finančně náročnější akce patřila rekonstrukce střech na špaletových stodolách nebo vytvoření galerie v podkroví gruntu.

Příkazský skanzen je jedinou vesnickou rezervací v Olomouckém kraji. Návštěvníci si v něm můžou prohlédnout více než 200 let starou lidovou architekturu a výstavu o historii zemědělství na Hané.

Hanácký skanzen v Příkazech je přes zimu uzavřen. Sezóna tu začne 1. dubna.