Zloděj vrátil vzácné violoncello

Brno - O štěstí v neštěstí může mluvit brněnský violoncellista Jan Škrdlík. Vzácný nástroj minimálně za milion korun, který mu ukradl tento týden zatím neznámý zloděj, je opět na světě. Zloděj se svého úlovku nejspíš zalekl po zveřejnění případu a nástroj se rozhodl vrátit. Zavolal, že ho schoval do starého seníku u obce Mutěnice a tam ho hodonínská policie včera v noci taky našla.

Když přišel brněnský violoncellista Jan Škrdlík ve středu ráno do své kanceláře, čekalo ho velice nemilé překvapení. Do místnosti se totiž v noci někdo vloupal a odnesl si to nejcennější, co tam bylo. „Brzo ráno jsem přišel do kanceláře, dveře byly otevřené a bylo rozsvíceno. Polilo mě horko, protože jsem v ateliéru nechal drahocenný nástroj,” popisuje Jan Škrdlík.

Cello vyrobil mistr Adam Emanuel Homolka už v roce 1848 a jeho hodnota byla nesmírná. Policie ho proto okamžitě začala hledat a o události informovala i média. Zřejmě proto se zloděj zalekl a nástroj se rozhodl vrátit. „Večer zavolal, že nástroj uložil v nějaké stodole a zároveň zavolal i policii,” říká okradený hudebník.

„Policisté skutečně toto oznámení prověřili a v seníku mezi balíky slámy bylo vzácné violoncello. Na místo nálezu se nakonec dostavil i poškozený majitel, který své violoncello bezpečně poznal,” uvedla mluvčí hodonínské policie Irena Bauer.

Než si ale Jan Škrdlík na své violoncello bude moct znovu zahrát, musí jej ještě prozkoumat policie, jestli na něm zloděj nezanechal nějaké stopy. „No, radost je teda nevýslovná a mám radost nejenom z toho nástroje, ale taky z toho, že se někomu hnulo svědomí,” dodává Jan Škrdlík.

Na oslavu znovunalezení violoncella plánuje Jan Škrdlík uspořádat v některém z kostelů speciální koncert.

Vydáno pod